Desaťročia chátrajúce torzo trenčianskej pekárne poškodilo vedľajšiu budovu. Majiteľ sa o problém nezaujíma

TRENČÍN - Zo smelých plánov zostala iba hromada neestetického betónu, o ktorý, ako sa zdá, už roky nikto nejaví záujem. Mení vlastníkov, chátra a ohrozuje podnikanie majiteľa vedľajšej budovy. 

IMG_1956 Chátrajúce torzo budovy malo pôvodne slúžiť ako centrálna pekáreň. Foto: Andrej Spusta

Myšlienka vybudovať v Trenčíne centrálnu pekáreň vznikla ešte počas totalitného režimu. Presný rok začatia jej výstavby nepoznáme, no azda každý si dokáže približne zrátať, ako dlho torzo budovy stojacej na Bratislavskej ulici, v ktorej pekáreň mala sídliť, čelí zubu času. 

https://trencin.standard.sk/6915/v-trencine-zacnu-s-opravou-vodovodneho-potrubia/

Pohľad na masívne betónové piliere a zanedbaný pozemok vymedzený jednoduchým drôteným oplotením, vyvoláva v niektorých ľuďoch hrôzu, v iných ľútosť či predstavy efektívnejšieho využitia veľkorysého priestoru.

Podľa katastrálnych informácií je aktuálnym majiteľom firma Facility & Property, s. r. o., so sídlom v bratislavskej Rači. Napriek niekoľkým pokusom o kontaktovanie jej konateľov sa nám nepodarilo získať žiadne vyjadrenie. Zaujímalo nás, ako plánujú naložiť s budovou, ktorá utrpela početné poškodenia v dôsledku rozpadu niektorých konštrukčných prvkov.

https://trencin.standard.sk/6585/zahradkar-stoji-za-to-aky-kvet-je-tento-rok-v-trende-a-ako-sa-zmenili-ceny/

Jej nevyhovujúci technický stav totiž spôsobuje problémy majiteľovi susediacej budovy, v ktorej pán Lazhar Hassouna prevádzkuje sklad ovocia a zeleniny. „Mám zničenú celú strechu. Padá na ňu bočný panel z toho chátrajúceho skeletu. Snažil som sa majiteľa kontaktovať cez správcu budovy, ale ten nemá záujem riešiť situáciu,” rozhorčuje sa pán Hassouna.

S otázkou, či sa aj samotná trenčianska samospráva v minulosti zaujímala alebo aktuálne zaujíma o stavbu, ktorú, ak nerátame jej technickú stránku, môžeme pokojne zaradiť medzi architektonický vizuálny smog, sme sa obrátili na hovorkyňu mesta. „Nie, mesto takéto snahy nevyvinulo,” uviedla Erika Ságová. 

https://trencin.standard.sk/6663/otvorili-prve-zmrzlinarne-ktora-je-najlepsia-zmrzlina-v-trencine-a-kolko-zaplatime-za-kopcek/

Možno by bolo ale na mieste vypracovať hodnotenie bezpečnosti budovy, prípadne podniknúť všetky primerané kroky na jej lepšie zabezpečenie. Alebo sa aspoň pokúsiť znížiť mieru vizuálneho smogu a zrevitalizovať to, čo sa ešte revitalizovať dá? Bez snahy a ústretovosti aktuálneho majiteľa však bude budova naďalej iba smutným obrazom svojej plánovanej zašlej slávy.