Uhrík odhovára voličov SNS. Danko mu odkazuje, že na rozdiel od neho dokáže zostaviť vládu s Ficom

Europoslanec Milan Uhrík vyzval voličov ĽSNS a SNS, aby radšej volili istotu a hlasovali za Republiku, inak môžu ich hlasy prepadnúť. Predseda národniarov Andrej Danko hovorí, že mu nerozumie a takýmito útokmi si ničí šance na povolebnú spoluprácu.

Robert-Fico-Andrej-Danko Róbert Fico a Andrej Danko na Slavíne 9. mája 2023. Foto: Facebook/ Smer-SD

Zatiaľ čo jedna časť politického spektra sa snaží za každú cenu spojiť a zaistiť si tak vstup do parlamentu, hnutie Republika a Slovenská národná strana si zvolili presne opačnú stratégiu.

Lídri oboch politických strán – Milan Uhrík a Andrej Danko – voličov navzájom presviedčajú, že hlasovať za tú druhú stranu, sa neoplatí. Podľa Uhríka preto, že SNS a nedostane do Národnej rady a podľa Danka preto, že Uhrík nemá politických partnerov.

Prestrelku medzi obomi politikmi spustili výsledky nedeľňajšieho prieskumu agentúry Focus. V ňom získala Republika 9,7 percenta, čo ju s prehľadom posúva za brány parlamentu. Avšak SNS so ziskom 4,7 percenta a ĽSNS s 2,5 percenta sa nepodarilo pokoriť päťpercentné parlamentné kvórum.

Líder Republiky Milan Uhrík sa to pokúsil využiť vo svoj prospech a na sociálnej sieti zdieľal status o tom, že hrozí prepadnutie siedmich percent pronárodných hlasov. Voličov ĽSNS a SNS vyzval, aby radšej hlasovali za jeho stranu, lebo je to „istota“.

Portál Aktuality pripomína, že Uhrík vystupuje suverénne už dlhšie. V apríli na výsledok prieskumu Focus, v ktorom hnutie získalo takmer desať percent, napísal, že sú stabilná strana, a nie „zlepenec oportunistov, ktorý sa rozpadne týždeň po voľbách“.

Reagoval tak na skutočnosť, že SNS si za partnerov do volieb získala menšie národné a konzervatívne zoskupenia: stranu Život – Národná strana opozičných poslancov Tomáša Tarabu a Kuffovcov, Národnú koalíciu, ktorej predsedom je Rudolf Huliak a aj stranu Slovenský patriot, ktorú založil europoslanec Miroslav Radačovský. Národniari koncom mája informovali, že už nebudú rokovať s inými subjektami o pripojení sa na spoločnú kandidátnu listinu do parlamentných volieb.

Danko: Nechápem Milana Uhríka

Predseda SNS si vzápätí na sociálnu sieť pridal zostrih z debaty na Infovojne, kde sa vyjadril, že Uhríkovi nerozumie. Svojimi útokmi si vraj ničí šance na povolebnú politickú spoluprácu.

„Nech s tým Milan Uhrík prestane. Jeden týždeň nakladá Ficovi, koľko sa do neho zmestí, a potom zasa do SNS. Pellegrini povedal jasne: nikdy s Republikou, nikdy s Uhríkom. Fico opakovane hovorí, nech sa dištancuje od fašizmu, a povedal, že idú po ňom ako po údenom, kritizujú mu europoslancov. S kým chce vlastne Milan Uhrík a Mazurek vládnuť,“ pýta sa rečnícky Danko.

Predseda SNS pokračuje, že na kandidátke majú aj „tvrdé povahy“, ale ide o relevantných politických hráčov, hoci ich niektorí nemajú radi. Myslí si, že na rozdiel od Uhríka dokáže komunikovať aj so Smerom a Hlasom, ktoré mávajú v prieskumoch prvé dve priečky.

„SNS vytvorila kandidátku, keď sa vám na nej niekto nepáči, kašlite naňho a krúžkujte toho poslanca, ktorého chcete. Neprepadne ani jeden hlas, pričom SNS sa vie rozprávať s Hlasom a so Smerom a vie zostaviť vládu. Povedzte mi, aká iná vláda môže vzniknúť, keď Pellegrini totálne vylučuje Uhríka, Fico už je naňho dnes nahnevaný a keď som sa pýtal Uhríka, do volieb ide samostatne. Tak veľa šťastia, ale prečo do nás útočí v ten istý deň Denník N aj Milan Uhrík? Robí podľa mňa veľkú chybu,“ myslí si šéf historicky najstaršej slovenskej strany.

Danko v apríli zvolal stretnutie SNS, Smeru a Hlasu, lebo si takúto prípadnú politickú spoluprácu vyhodnotil ako prvý krok k spoločenským zmenám. Šéf Hlasu Peter Pellegrini sa však od Smeru dlhodobo dištancuje, na rokovanie neprišiel a k podobným aktivitám Danka o veľkom opozičnom bloku sa odmietol vyjadrovať.

Predseda Smeru Robert Fico sa však netají ochotou spolupracovať s SNS po voľbách. V minulosti ju označil za „spoľahlivého partnera“, zaželal jej postup do parlamentu a Deň víťazstva nad fašizmom si obe strany uctili spoločne na Slavíne v Bratislave.

Zároveň Danko vo videu ironicky pripomenul, že v rovnaký deň Republika položila paradoxne vence pri pamätníku obetí sovietskeho bombardovania Nitry.

https://standard.sk/352918/omyl-republika-si-v-nitre-pripominala-obete-fasizmu-no-stala-pri-pamatniku-obetiam-sovietov/

Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok