Parlament odsúdil výroky Šuchu o pokazených chromozómoch Slovákov. Žiada eurokomisiu, aby ho odvolala

Poslanci vo štvrtkovom hlasovaní schválili uznesenie k odmietnutiu hanlivých výrokov vedúceho Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Vladimíra Šuchu. Zákonodarcovia žiadajú Eurokomisiu, aby sa za tieto slová ospravedlnila a odvolala ho.

Zaèal sa 11. roèník IT Fitness Testu, do testovania sa zapoja všetky krajiny V4 Na snímke vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha. Foto: Jakub Kotian/TASR

Návrh podali poslanci okolo Tomáša Tarabu (nezaradený).

Predseda parlamentu Boris Kollár má podľa uznesenia vyzvať Európsku komisiu na ospravedlnenie sa za dané hanlivé výroky a má ju tiež vyzvať na odvolanie Šuchu z pozície vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Uznesenie sa týka Šuchových vyjadrení o pokazenej genetickej výbave Sloveniek a Slovákov, ktoré odzneli v jeho otváracom prejave na konferencii Férová akadémia. Poukazuje najmä na výroky o tom, že slovenský národ má v téme rodovej rovnosti v DNA „chromozómy, ktoré sú pokazené a mali by sme ich napraviť“. Šucha vtedy povedal, že to treba napraviť tlakom, kultúrnou zmenou alebo kvótami.

Podľa eurokomisie išlo o zle interpretovanú metaforu

Vladimír Šucha v médiách ešte pred schválením štvrtkového uznesenia reagoval, že jeho výrok o „pokazených chromozómoch” Slovákov bol zle interpretovaný a nešlo o žiadnu urážku národa. Vysvetlil to tak, že “cieľom jeho prejavu bola podpora aktivít smerujúcich k väčšiemu zastúpeniu žien vo vede a vedúcich pozíciách”.

Tento názor zastáva aj Európska komisia.

Tlačové oddelenie eurokomisie v Bruseli podporilo vyjadrenie, že vedúci ich zastúpenia na Slovensku chcel prostredníctvom kontroverznej metafory poukázať na problematiku rodovej vyváženosti v diskusii na túto tému. Pre spravodajský web Euractiv sa oddelenie vyjadrilo slovami, že Šucha sa za použitie tejto nesprávne interpretovanej metafory ospravedlnil.

Medzičasom sa Šucha dostal do povedomia aj tým, že téma génov a genetiky mu vlastne nie je veľmi blízka.

„Nemyslím, že som kompetentný vyjadrovať sa k takýmto otázkam. Nie som antropológ ani genetik alebo lekár,“ odpovedal Šucha na otázku denníka Postoj, či to, že je niekto muž alebo žena, je objektívna biologická záležitosť alebo je to otázka toho, ako sa kto cíti.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok