Strhujúce video: Ruský vojak sa vzdal ukrajinskému dronu a utiekol do zajatia

Snímka obrazovky (22) Vzdávajúci sa Ruslan Anitin. Reprofoto: twitter

Ruský vojak sa pri Bachmute vzdal ukrajinskému dronu po tom, čo prišiel o zvyšok svojej jednotky. Dron mu po kapitulácii na zem zhodil odkaz s pokynmi na útek do ukrajinského zajatia.

Na videu, ktoré koluje na sociálnych sieťach, sa ruský vojak úspešne vyhýba granátom, ktorými ho bombardujú ukrajinské drony. Ruslan Anitin bol posledným preživším vojakom svojej jednotky. Strhujúce zábery zo začiatku mája priniesol denník Wall street journal.

Po tom, čo sa Anitin vyhol viacerým granátom, ktoré na neho hádzali drony, sa zranený a vyčerpaný pomocou gestikulácie vzdal. Skrížil ruky nad hlavu a prosil ukrajinských operátorov dronu, aby zastavili paľbu.

Zábery sa prenášali do veliteľského stanovištia 92. ukrajinskej mechanizovanej brigády, ktorá sa nachádzala niekoľko kilometrov od miesta stretu, blízko mesta Bachmut, kde sa odohrávali jedny z najkrvavejších bojov v rusko-ukrajinskej vojne. Dôstojníci brigády po porade operátorom prikázali, aby Anitina zajali živého.

Jeden z dronov následne Anitinovi poslal na zem odkaz s inštrukciami, ako prežiť a dostať sa do ukrajinského zajatia. Na záberoch potom vidieť, ako ruský bojovník uteká cez línie a naviguje ho ukrajinský dron.

V zajatí neskôr uviedol, že do ruskej armády ho naverbovali s tým, že jeho jednotka ostane v Rusku brániť hranice. Už onedlho ich však odviedli do Luhansku, kde budovali obranné pozície. Ďalej prezradil, že dlhé mesiace nebol svedkom žiadnych bojov. Zapojil sa do nich až keď ho spolu s ďalšími prevelili do Bachmutu, aby kryl pozície ustupujúcim útočným jednotkám.


Ďalšie články