Zuzana Čaputová nebude opäť kandidovať za prezidentku

Zuzana Èaputová vymenuje úradnícku vládu Foto: Jakub Kotian/TASR

Prezidentka sa podľa informácií Štandardu zrejme nebude opäť uchádzať o prezidentské kreslo. Verejne to má oznámiť čoskoro.

Viaceré zdroje z prostredia prezidentky pre Štandard uviedli, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude budúci rok opäť uchádzať o post hlavy štátu. Svoje rozhodnutie má vraj verejne oznámiť v piatok 16. júna.

Informácia prichádza krátko po tom, ako prezidentkina úradnícka vláda nezískala v parlamente dôveru a poslanci odmietli jej programové vyhlásenie. Za hlasovalo 34 poslancov zo 136 prítomných, proti bolo 43 poslancov, 54 sa zdržali a piati nehlasovali. Vládu podporili len poslanci za SaS, nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera a Tomáš Valášek. Zdržali sa Sme rodina, OĽaNO aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Proti hlasovali len poslanci Smeru-SD a niekoľkí nezaradení.

Väčšina politických strán sa kandidátom na prezidenta zatiaľ nezaoberá. Viaceré chcú tému otvoriť po septembrových predčasných parlamentných voľbách. Niektoré čakajú práve na rozhodnutie Zuzany Čaputovej.

Tá je podľa prieskumov stále najdôveryhodnejšia politička, ale tento potešujúci údaj jej kontinuálne klesá. Podľa posledného prieskumu agentúry Median jej verí 34 percent opýtaných, no nedôveruje až 48 percent.

Čaputová sa na post dostala v roku 2019, keď v druhom kole prezidentských volieb získala 58,4 a jej protikandidát Maroš Šefčovič 41,59 percenta hlasov.

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Mandát súčasnej prezidentky uplynie budúci rok.

Kandidátov na prezidenta môže navrhnúť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s najmenej 15-tisíc podpismi oprávnených voličov.

Štandard požiadal o vyjadrenie aj Prezidentský palác. Článok budeme aktualizovať o toto vyjadrenie.


Ďalšie články