Potvrdené: Prezidentka oznámi rozhodnutie o kandidatúre začiatkom budúceho týždňa

Prijatie ocenených Zlatým záchranárskym krížom u prezidentky SR Zuzany Èaputovej Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi rozhodnutie v súvislosti so svojou kandidatúrou začiatkom budúceho týždňa. V piatok o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Denník Štandard vo štvrtok ako prvý otvoril tému, že prezidentka sa reálne zaoberá myšlienkou nekandidovať v ďalších prezidentských voľbách. Potvrdili to viaceré zdroje blízke prezidentke.

Hovorca Prezidentského paláca pripustil, že prezidentka premýšľa nad svojou politickou budúcnosťou a svoje definitívne rozhodnutie oznámi budúci týždeň.

Čaputová podľa viacerých médií zvažuje, že o funkciu sa opäť uchádzať nebude. Napríklad Denník N v piatok s odvolaním sa na blízkych ľudí a spolupracovníkov Čaputovej uviedol, že prezidentka do poslednej chvíle zvažuje, ako sa zachová, no možnosť, že by nekandidovala, je veľmi reálna.

Prezidentka: Uplynulý rok bol jeden z najťažších

Vo štvrtok uplynul štvrtý rok od prezidentkinej inaugurácie. Čaputová pri tej príležitosti pre agentúru TASR zhodnotila, že minulý rok bol jeden z najťažších.

„Vojna na Ukrajine, energetická kríza, rekordná inflácia, to všetko boli situácie, ktoré sa dotkli všetkých našich občanov a vyžadovali si vážne rozhodnutia a reakcie. Navyše počas týchto kríz kontinuálne prebiehala politická kríza, ktorá vyústila do rozpadu vládnej koalície a k dohode na predčasných voľbách,“ komentovala Čaputová uplynulé obdobie.

Informácia prichádza krátko po tom, ako prezidentkina úradnícka vláda nezískala v parlamente dôveru a poslanci odmietli jej programové vyhlásenie.

Posledný rok svojho mandátu chce podľa svojich slov pokračovať v poctivej službe verejnosti, založenej na kultivovanej, slušnej a nerozdeľujúcej politike. „Čakajú nás náročné mesiace predvolebnej kampane a po voľbách konštituovanie novej vlády. Budem aktívna v tom, aby celý tento proces prebehol demokraticky a férovo pre Slovensko a jeho občanov,“ dodala pre TASR.

Zo strán ju chcela podporiť SaS

Prezidentkin mandát uplynie 15. júna 2024 a voľby na post hlavy štátu by sa mali konať budúci marec.

Hlavu štátu volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov a mandát môže zastávať dvakrát za sebou.

Kandidátov na prezidenta môže navrhnúť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s najmenej 15-tisíc podpismi oprávnených voličov.

Väčšina politických strán sa podľa vyjadrenia pre TASR kandidátom na prezidenta zatiaľ nezaoberá. Aktuálnou prioritou sú pre ne septembrové predčasné parlamentné voľby. Niektoré strany čakajú aj na rozhodnutie súčasnej hlavy štátu. Podporu Čaputovej deklarovala napríklad SaS.

(tasr, est)


Ďalšie články