Ak budete presadzovať registrované partnerstvá, nesadneme si za jeden stôl. Majerský nakreslil Šimečkovi červenú čiaru

Predseda KDH Milan Majerský sa v diskusnej relácii Na telo na TV Markíza tvrdo vymedzil voči plánom progresívcov presadzovať na Slovensku registrované partnerstvá. Majerský lídrovi Progresívneho Slovenska Michalovi Šimečkovi pohrozil, že v takomto prípade si kresťanskí demokrati s jeho stranou ani nesadnú za jeden stôl.

Robert Fico,Tibor Gašpar, Robert Kaliòák Milan Majerský. Zdroj: Reprofoto Na telo

Šimečka v diskusii uviedol, že jednou z priorít PS ostáva zlepšenie podmienok na spolužitie homosexuálnych párov. Predseda Sme rodina Boris Kollár zase konštatoval, že ak nemá vzniknúť vláda Smeru a Republiky, musia strany ustúpiť z presadzovania svojich priorít v kultúrno-etických otázkach za každú cenu.

Predseda KDH Milan Majerský reagoval, že správanie Progresívneho Slovenska nie je poctivé. Pripomenul, že ministerkou spravodlivosti v úradníckej vláde je Jana Dubovcová, ktorá v minulých voľbách kandidovala za koalíciu PS/Spolu.

Jedným z prvých krokov progresívnej ministerky pritom bolo stiahnutie zákona o dôverníkoch, ktorý pripravoval exminister spravodlivosti Viliam Karas. „Mohli riešiť svoje majetkovoprávne veci. Bolo to stiahnuté, mohlo to byť vyriešené, nemuselo dochádzať k žiadnym takýmto rozporom,“ komentoval Majerský.

„Ak by niekto chcel zaviesť registrované partnerstvá v akejkoľvek podobe, nech sa to volá akokoľvek, tak fajka zhasla. Nesadneme si za jeden stôl. Toto je pre nás mantinel, za ktorý nepôjdeme,“ odkázal šéf kresťanských demokratov. Doplnil, že definíciu manželstva ako zväzok muža a ženy máme zakotvenú v ústave a tak to pre KDH zostane.

Šimečka kontroval, že Majerský len hovorí pred voľbami to, čo musí. „Potom ich oklameme,“ dodal Kollár. Majerský však podľa svojich slov hovorí len to, čo „hovorí celých svojich 52 rokov“.

(ste)