Kuchárska kniha pre synodu biskupov: Ľudia žijúci v polygamii a LGBTQ+ sa necítia v cirkvi prijatí

Ako sa ženy môžu viac zúčastniť na rozhodovacom procese v cirkvi bez ohrozenia biskupskej autority? Ako naložiť s tým, že sa ľudia z LGBTQ+ komunity necítia prijatí v cirkvi? Čo zaznelo na prezentácii textu pre októbrovú biskupskú synodu vo Vatikáne?

353842754_1606252019901051_6132715449719435015_n Kardináli Jean-Claude Hollerich a Mario Grech spoluzodpovední za synodu. Foto: Bohumil Petrík

„Dovoľte mi triviálne porovnanie: text je ako kuchárska kniha. Šéfkuchári dostanú knihu spolu s niektorými ingredienciami. Ich poslaním je to, aby spojili rôzne ingrediencie a potešili rôzne jazýčky? Nemožná úloha, možno si pomyslíte… (Áno) ak Duch Svätý v pozadí nevedie k nájdeniu novej harmónie jedla,“ žartoval kardinál Jean-Claude Hollerich na prezentácii pracovného dokumentu pre októbrovú Synodu biskupov.

Text zhŕňa odporúčania a poznatky, ktoré mu odovzdali biskupské konferencie počas druhej kontinentálnej etapy v rámci celosvetového synodálneho procesu. Ten spustil pápež František pred dvoma rokmi na zapojenie laikov, najmä žien a marginalizovaných veriacich, do života a riadenia cirkvi. Po tohtoročnej októbrovej synode biskupov bude o rok nasledovať druhá, závrečná fáza biskupského stretnutia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.