YouTube zmazal Republike kanály pre „vplyvové operácie". Naď hovorí, že ich platia Rusi, Uhrík reaguje

Spoločnosť Google uviedla, že zrušila deväť slovenských YouTube kanálov v dôsledku vyšetrovania „ovplyvňujúcich operácií". Poslanec Jaroslav Naď tvrdí, že tieto kanály platili Rusi a snažili sa tak zmeniť volebné správanie na Slovensku. Dotknuté kanály aj hnutie Republika to odmietajú. Predseda Republiky Milan Uhrík hovorí, že od Rusov strana nedostala ani cent.

mazurek Milan Mazurek vo vysielaní Kulturblogu Reprofoto: Odysee.com

Platforma YouTube spoločnosti Google minulý týždeň zmazala viacero kanálov prepojených s hnutím Republika. Medzi najväčšie patril Kulturblog, Konzerva a kanál s videami poslanca za Republiku Milana Mazureka.

Google vtedy ako bezprostredný dôvod uviedol, že tieto stránky porušili podmienky komunity. Neskôr svoje vysvetlenie upresnil. „V rámci nášho vyšetrovania koordinovaných ovplyvňujúcich operácií na Slovensku sme z platformy YouTube odstránili celkovo deväť kanálov,“ uviedla služba pre Živé.sk.

Aké kanály okrem vyššie menovaných ešte YouTube zmazal, nevedno. Vplyvové operácie slúžia na ovplyvňovanie verejnej mienky a politiky v určitom štáte.

V minulosti napríklad spoločnosť Meta zrušila Kulturblog na sociálnej sieti Facebook po skrytej podpore politickej strany ĽSNS poslanca Mariana Kotlebu. Tentoraz zrejme Googlu prekážalo, že na vymenovaných kanáloch často vystupovali politici Milan Uhrík a Milan Mazurek.

„Naše previnenie je, že sme si párkrát dovolili dať priestor predstaviteľom politického hnutia Republika, čo považovali za akúsi koordinovanú kampaň pre toto politické hnutie. Tak už vieme, priatelia, že v dnešnej demokratickej spoločnosti je zakázané robiť rozhovory s politikmi legitímnej strany, ktorá nevonia súčasnému režimu,“ napísala na Facebooku Konzerva.

Naď: Rusi financujú na Slovensku zmenu volebného správania

Poslanec Jaroslav Naď v utorok v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo uviedol, že rozhodnutie Googlu súvisí aj so zahraničnými pokusmi zmanipulovať septembrové voľby na Slovensku. Uviedol, že si „pevne stojí“ za informáciou z konca mája, keď povedal, že občan Slovenskej republiky si tento rok v Rusku prevzal peniaze pre stranu Smer-SD na manipulovanie volieb v jej prospech.

Pravdivosť informácie vtedy potvrdil len expremiér Eduard Heger, ktorý je zároveň Naďovým kolegom a zakladal s ním stranu Demokrati. Politici Smeru označili takéto tvrdenia za „bláboly“ a ani spravodajská komunita to nepotvrdila.

Naď teraz uviedol, že tieto peniaze nevyužije Smer na to, aby sfalšoval zrátavanie volebných hlasov, ale aby zmenil volebné správanie na Slovensku. Dôkazom, že sa to deje, je vraj aj nedávne rozhodnutie spoločnosti Google vymazať kanály blízke Republike.

„Osem YouTube kanálov uzatvorili Republike práve preto, že tam bola manipulácia [volebného] správania. To je presne o tom. Tie peniaze, ktoré preberajú ľudia v Ruskej federácii, aby ich používali tu na Slovensku, slúžia na to, aby sa tu ovplyvňovali procesy, volebné správanie a tak ďalej, nie samotné hlasovanie. O tomto to je. Za svojím slovom si stojím. Informácia, ktorú som povedal, je pravdivá,“ tvrdil Naď.

Orgány činné v trestnom konaní podľa neho túto informáciu mali ešte predtým, ako ju zverejnil, a situáciu riešia. Má vraj vedomosť aj o ďalších podobných akciách.

S takýmto obvinením však nesúhlasia dotknuté kanály. „Jaroslav Naď nás len tak bez dôkazov alebo akýchkoľvek relevantných indícií spojil s ťažkým trestným činom zrady. Keby sme na to mali prostriedky, zvažovali by sme to dať na súd,“ reagoval na tvrdenia exministra Kulturblog.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Portál Kulturblog (@kulturblog.sk)

Uhrík: Od Rusov sme nedostali ani cent

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík považuje za cynické, ak o zahraničnom vplyve hovorí Naď, ktorý je jeho slovami „politický odchovanec mimovládky financovanej vládou USA“.

YouTube podľa neho zmazal dané komunikačné kanály, lebo sa mu nepáčili politické názory, ktoré na nich boli prezentované. „Ide o primitívnu cenzúru a je úplne jedno, ako honosne sa to spoločnosť Google snaží pomenovať,“ uviedol Uhrík pre Štandard.

Skonštatoval, že Republika nedostala nikdy od Rusov ani cent. „Nikdy nám nič neponúkli a nikdy by sme ani nič nechceli. Jediný, kto tu evidentne a viditeľne ovplyvňuje politickú scénu, je americká ambasáda, ktorej bilbordy drzo visia po Slovensku ešte aj v čase oficiálnej predvolebnej kampane. A americké firmy, ktoré mažú nepohodlné politické kanály,“ uzavrel europoslanec.

Mazurek: Je to politická cenzúra, YouTube manipuluje voľby

Na obranu svojho zmazaného účtu vystúpil na sociálnej sieti aj poslanec Milan Mazurek. Google podľa neho verejne priznal, že ide o cenzúru politických názorov.

„Ak má jeden politik k dispozícii nástroje, ktoré ho podstatne zvýhodňujú pri šírení jeho myšlienok, a inému sú tieto odopierané, dochádza k skutočnej ‚vplyvovej kampani‘. Zo strany skorumpovanej korporácie voči férovému volebnému procesu,“ napísal Mazurek.

Je podľa neho načase zaviesť prísne pravidlá aj voči globálnym korporáciám. „Tieto firmy tu podnikajú, z reklamy im plynú astronomické zisky, ktoré vyvážajú do zahraničia, a ešte zneužívajú trhovú pozíciu na manipuláciu volieb,“ dodal poslanec.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok