Vyšší arcibiskup Ševčuk prekračuje hranice

pápež František vladyka Svjatoslav Ševèuk Sviatoslav Ševčuk a pápež František. Foto: TASR/AP

Toto je svet obrátený naruby. Sekulárny svet a cirkevný svet sa v tomto podobajú. Zdržanlivosť a zmysel pre poriadok a poslušnosť dostáva na frak.

Pápež František je hlava konglomerátu viac ako 20 katolíckych cirkví. Medzi nimi aj Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Starosť rímskeho pápeža je však smerovaná na celý svet v duchu Kristovho evanjelia, nie je tu na to, aby obhajovala záujmy niektorého národa. Hoci aj toho, ktorý momentálne tak strašne trpí.

Kresťanstvo je mnohými nazývané aj náboženstvom mieru. V tomto duchu sa nesú mierové výzvy pápežov. Či to bolo nezlomné snaženie Pia XII. za záchranu čo najväčšieho počtu ľudí a ukončenie druhej svetovej vojny, iniciatíva Jána XXIII. počas kubánskej krízy, vehementné odsúdenie vojny v Iraku a volanie po mieri zo strany Jána Pavla II. či mierové apely a iniciatívy pápeža Františka. Svätá stolica sa vo svojej diplomatickej tradícii nesnaží stavať na stranu konkrétneho národa či štátu, ale hľadá naplnenie slov Ježiša Krista „aby všetci jedno boli“. 

Už sme si zvykli na niektoré zvláštne vyhlásenia patriarchu Kirila, teraz sa však k nemu pridáva iný hlas. Hlas vyššieho arcibiskupa Ševčuka, hlavy Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ktorý žiada pápeža o bezpodmienečnú podporu. On vlastne žiada, aby sa katolícka cirkev pridala na jednu z bojujúcich strán. A ako sám hovorí, už to povedal pápežovi osobne, a teraz kritizuje pápeža verejne, že tak neurobil.

Akoby nám a pápežovi  Františkovi vyšší arcibiskup hovoril: „Neposlúchol si, tak s tým idem na verejnosť!“

Arcibiskup Sviatoslav Ševčuk dobre pozná pápeža Františka, podobne ako Bergoglio, aj Ševčuk bol biskupom v Buenos Aires. Pôsobil tam v rokoch 2009 – 2011.

Odhliadnime od toho, že v cirkvi platí pravidlo poslušnosti. Veď ak pápež hreší, treba ho napomenúť najprv medzi štyrmi očami, potom si zobrať ako svedkov starších a ak to nepomáha, povedať to verejne. Ale hreší pápež svojimi snahami o mier? Či skôr hreší vyšší arcibiskup Ševčuk svojou, hoci emocionálne pochopiteľnou, kritikou pápeža Františka?

Odpoveď na otázky týkajúce sa hriechu má iba Boh. Ja iba kladiem otázky príslušníka malého národa vychovaného v oddanosti Rímu a vždy hľadajúceho iné cesty ako hlasnú otvorenú kritiku.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články