Spor o planetárium: Primátorovi Vallovi chýbajú peniaze na predvolebné sľuby

Nové vysunuté pracovisko Mestskej polície Bratislava na Stavbárskej ulici v objekte Pentagonu Primátor Bratislavy Matúš Vallo. Foto: TASR/Martin Baumann.

Vallove ťaženie za financiami pokračuje ďalej. Mal by som pre to pochopenie, keby sme sa okrem neochoty dodržiavať vlastné dohody z minulosti o takýchto projektoch viac rozprávali s občanmi mesta ako s developermi.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo sa opäť vyznamenal. Dlho pripravovaný projekt planetária a mediatéky ako spoločný projekt s developerom projektu River Park na nábreží Dunaja pred finále odmietol a rozhodol sa dohodnuté financie využiť na projekt prekrytia Staromestskej ulice, čím by sa spojili dve staromestské pešie zóny, a projekt Živé námestie.

Treba súhlasiť, že projekt čiastočného prekrytia jedného z hlavných bratislavských ťahov je vizuálne atraktívny a z architektonického a urbanistického hľadiska stojí za realizáciu. Atraktívny by bol aj pre návštevníkov centra. O téme hovoril v minulosti už nebohý Pavol Minárik, niekdajší námestník primátora Bratislavy. Riešenie aj potreba spojiť mesto sú jasné, otázka je, kto to zaplatí.

Dnes je otázne aj to, čo potrebuje Bratislava oživiť prednostnejšie – či centrum, alebo nábrežie Dunaja. Asi by k tomu viac mali povedať aj voliči, aj širšia odborná verejnosť. Môj hlas by malo skôr nábrežie. Nová časť pešej zóny na Židovskej a Mikulášskej ulici sa otvárala asi pred piatimi rokmi. Jej obyvatelia žijúci v zvýšenom hluku kvôli pribúdajúcim návštevníkom by vám o nepríjemnostiach (najmä nočných) spojených s rozšírením zóny vedeli rozprávať.

Po jej rozšírení o plató (čítaj prekrytie Staromestskej ulice) sa ich situácia môže aj nemusí zhoršiť. Záleží od realizácie.

Ďalšia problematická časť súvisí s financovaním spomenutých projektov, ktoré by primátor rád realizoval, keďže boli súčasťou jeho predvolebných sľubov.

Peniaze na to aj vlastnou vinou nemá, tak ich zháňa, kde sa dá. A zdá sa, že aj na úkor porušovania zmlúv a rizika súdnych sporov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami