Tipy na lacnú dovolenku v Chorvátsku

Boats in the harbour in Mali Losinj on the island of Losinj in the Kvarner region, Croatia, Adriatic, Europe Pohľad na Mali Lošinj. Foto: Profimedia.sk

Chorvátsko je každé leto drahšie, ale tento rok zdražuje ešte viac. Napriek tomu sa dá pri najbližšom mori dovolenkovať a neutratiť zbytočne veľa peňazí. Po inšpiráciu treba ísť k domácim.

HDP na hlavu je na Slovensku (zhruba 21 800­ dolárov) len o málo vyššie ako v Chorvátsku (približne 20 500 dolárov) a priemerná čistá mzda je tam o 60 eur vyššia ako u nás. Z hľadiska ekonomickej situácie sú naše dva štáty podobné a platí to aj o finančných možnostiach ľudí. Preto môžete pokojne zabudnúť na kopček zmrzliny za 3 eurá, lebo Chorvát pôjde na zmrzlinu za 1,50 eura a na kávu za 1,20 eura až 2 eurá. Uvedieme zopár tipov, ako mať chorvátsku dovolenku v chorvátskom štýle.

Keďže Chorvátsko je mojím druhým domovom, ľahšie sa mi porovnávajú ceny ubytovania, potravín, reštaurácií a pohonných hmôt, čo sú kategórie dôležité pre turistu. Tiež som nahliadol do zvykov svojich príbuzných a naučil sa zopár užitočných lekcií.

Ubytovanie bolo v Chorvátsku vždy podstatne drahšie ako na Slovensku, lebo tam dovolenkuje takmer celá Európa a v posledných rokoch objavujú letné pobyty aj ľudia z Ázie a Spojených štátov. Sezóna na Jadrane je relatívne krátka a ceny v letných mesiacoch môžu vystúpiť vysoko. Ak cestujete len dvaja a nájdete pekné a dobré ubytovanie za 30 až 40 eur na osobu na noc, môžete si blahoželať. Ak sa uspokojíte s nižšou kvalitou, stále môžete nájsť miesta za 20 eur na osobu.

Tri roky dozadu boli ceny v chorvátskych obchodoch približne o 10 až 20 percent vyššie ako na Slovensku, ale covidovo-vojnová inflácia si u nás vybrala svoju daň. V Chorvátsku, naopak, museli dodržiavať Maastrichtské kritériá, aby mohli prijať euro, a preto posledné dva roky boli ceny viac menej stabilné. Od januára si prechádzajú vlnou zdražovania, ktorú už my máme za sebou a je možné, že budúci rok chorvátske ceny opäť prekonajú tie slovenské. Zatiaľ tam však potraviny nakúpite lacnejšie ako na Slovensku.

Dobrou správou je cena pohonných hmôt. Na Slovensku zvykli byť o 10 až 15 centov na liter lacnejšie, ale teraz je to naopak a napríklad nafta stojí okolo 1,30 eura na liter. Reštaurácie sú tiež lacnejšie vďaka nižšej DPH, a ak natrafíte na takú, kde jedia domáci, obed môže pokojne stáť 20 eur na osobu.

Prirodzene, najvyššou položkou bude cena za ubytovanie. Nech sa páči, praktické tipy na lacnejšiu dovolenku v Chorvátsku.

Ubytovanie pri mori

Prvý tip je vyhnúť sa vyslovene turisticky vychyteným miestam a párty ostrovom, kde budete súperiť o ubytovanie s Nemcami, Angličanmi, Škandinávcami. Treba sa pozrieť na miesta, kde chodia napríklad Záhrebčania na predĺžené víkendy alebo dovolenky.

Dovolenka na severnom Jadrane – Kvarner

Ide o oblasť Kvarneru, čo je najsevernejšia časť Jadranského mora. Sú to východné pobrežie Istrie, okolie Rijeky, Crikvenica, prípadne aj málo známa obec Novi Vinodolski južne od Crikvenice. V prípade, že máte radi ostrovy, tak vašou voľbou môžu byť známe Krk, Cres, Lošinj alebo malá a pokojná Silba. V Chorvátsku sú tieto oblasti považované za záhrebskú chalupársku oblasť a cesta z hlavného mesta trvá 2 až 3 hodiny a do Crikvenice sa chodia kúpať „na otočku“. Cesta na Silbu je dlhšia, lebo auto necháte buď v prístave v Zadare alebo v Malom Lošinji a na Silbu sa doplavíte trajektom. Po malom ostrove chodíte pešo a väčšinu hostí tvoria domáci.

Dovolenka na juhu – Dalmácia

Ak chcete ísť na juh, vhodnou voľbou na ubytovanie môže byť mesto Metkovič a jeho okolie v údolí rieky Neretva. Ide o najteplejšiu oblasť Chorvátska, kde sa pestujú mandarínky a domáci sa chodia kúpať ešte koncom októbra. Z Metkoviča je blízko na polostrov Pelješac známy dobrým vínom a impozantným opevneným mestom Ston. Nachádza sa takmer na hranici s Bosnou a Hercegovinou a dovolenku ľahko spojíte s púťou do Medžugoria. Dubrovník a Split sú vzdialené približne hodinu a pol autom, takže sa môžete ľahko vydať na jednodňový výlet za historickou romantikou zaplnenou davmi turistov z veľkých lodí. To ak by vám prekážal ospalý pokoj údolia Neretvy.

Žiť s domácimi

Ďalším kritériom je vybrať sa na miesto, kde žijú prevažne domáci, lebo ceny v reštauráciách a kaviarňach nevystrelia ani v sezóne. Samozrejme, sú tam aj reštaurácie zamerané na turistov, ale domáci majú tiež svoje podniky, kam chodia celý rok a radi poradia.

Na Krku sú to Omišalj, Malinska, bývalé hlavné mesto Krk, ale v historickom centre číhajú mnohé pasce na turistov. Mestečká Cres a Mali Lošinj môžu byť ďalšou dobrou voľbou. Vo vnútrozemí Istrie je Pazin a bližšie k východnému pobrežiu Labin. Rijeka, ako najväčšie mesto tej oblasti, pulzuje životom celý rok a jej centrum, prípadne historické predmestia Trsat a Kastav stoja za návštevu, aj keď nebývate priamo v Rijeke. V prípade Metkoviča ide o typické chorvátske provinčné mesto, kde masový turizmus neprišiel, ale za to si v pokoji môžete posedieť na terase pri rieke a porozprávať sa s asi najzhovorčivejšími Chorvátmi. O domácich sa klebetí, že kým prejdú tristo metrov z domu do trafiky, trvá im to polhodinu, lebo s každým, koho stretnú, si majú čo povedať a nakoniec aj tak skončia na káve. Ak niečo chcú vybaviť rýchlo, idú autom a len kývajú známym.

Ubytovanie vo vnútrozemí – Gorski Kotar

V posledných rokoch sa medzi Chorvátmi rozširuje zvyk ubytovať sa viac vo vnútrozemí v Gorskom Kotari a na pláž v Kvarneri chodiť autom. Centrom oblasti je mesto Delnice a blízko sú obce Lokve a Fužine, ale vybrať si môžete aj iné miesto. Vďaka nadmorskej výške je teplota o 10 až 15°C nižšia ako pri mori, v noci nepotrebujete klimatizáciu a autom sa dostanete k moru za 30 minút. Všade naokolo sú lesy a trochu severne je národný park Risnjak. Vo Fužinách aj v Lokvách sú priehrady, kde sa dá kúpať v sviežej vode. Len v Lokvách sa túto sezónu neokúpete, lebo priehrada je vypustená pre údržbu, vyzerá to však efektne.

Pri ubytovaní v tejto oblasti zároveň ušetríte v obchodoch, lebo nemajú letnú prímorskú prirážku, s ktorou sa v júli a v auguste stretnete na ostrovoch a reťazce ju kompenzujú domácim vernostnými kartami napríklad s 10-percentnou zľavou na nákup. Reštaurácie majú tiež chorvátske ceny.

Kde sa dobre najesť a posedieť si

V Chorvátsku sú v móde rôzne vidiecke dvory, kde varia domácu stravu z lokálnych surovín. Väčšinou ich vlastní jedna rodina a sú súčasťou ich gazdovstva (chorvátsky OPG – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo). Porcie sú balkánske, čo znamená veľké a niekde až veľmi. Jedlo je chutné, pripravené tradičným štýlom, nesmú chýbať špeciality z grilu, veľa zeleniny a šaláty. Ceny sú okolo 20 eur za obed a v niektorých vychytenejších okolo 30 eur. Polovicu obedu si asi odnesiete so sebou. Aspoň mne sa to stáva. To je aj dobrý rozpoznávací znak reštaurácie pre domácich a pre turistov.

Denné menu v našom zmysle nie je veľmi populárne, ale na miestach, kde žijú domáci, ktorí potrebujú počas práce jesť, môžete nájsť takzvaný gablec, v množnom čísle gableci. Zvyčajne ide o menší obed, hlavné jedlo. Môže to byť pizza, lasagne, ale aj niečo typicky chorvátske, prípadne stredoeurópske, ako viedenský rezeň s prílohou, a cenovo sa pohybuje na úrovni denného menu na západnom Slovensku.

Dobrým poznávacím znakom podniku pre domácich je cena kávy. Chorváti patria medzi jej milovníkov, doslova ju potrebujú k životu a šťastiu, takže espresso musí stáť do 1,50 eura. Bežne však aj 1 euro alebo 1,20 eura. Cenou piva sa netreba orientovať, tá bola vždy vysoká a nepatrí ku každodennej potrebe domácich.

Čo dodať na záver? Aj napriek poplašným správam o vysokých cenách v Chorvátsku sa stále dá najkrajšie a najbližšie more vychutnať, oddýchnuť si pri ňom a nezbankrotovať.


Ďalšie články