Ďalší negatívny rekord prekonaný: v apríli sa narodilo najmenej detí za jeden mesiac

Birth rate decreasing and declining concept. Demographic decline icon. baby crawling down a descending chart. Vector Illustration Foto: profimedia.sk

Štatistický úrad by mal začať burcovať na poplach a zvolať tlačovku, kde by oznámil demografickú výstrahu. V apríli tohto roka, čo je posledný mesiac, o ktorom máme zverejnené kompletné údaje, sa totiž narodilo menej ako tri a pol tisíca detí, čo je najnižšie zaznamenané číslo, odkedy meriame pôrodnosť po mesiacoch.

Presné číslo je 3 495 živo narodených detí, čo je dokonca menej než vo februári, ktorý mal len 28 dní (apríl má 30 dní). V spomínanom februári sa narodilo 3 758 detí. Najviac novorodencov za tento rok pribudlo v marci, a to 4 176, čo je inak tiež nízke číslo, najmä ak ho porovnáme s marcovými údajmi z minulých rokov. Demografické čísla sú s jedným miernym zakolísaním z roka na rok, ale aj z mesiaca na mesiac stále nižšie.

Spomínaný apríl tohto roka s 3 495 deťmi je toho názorným potvrdením. Veď porovnajte: počas apríla v roku 2022 sa narodilo 4 188 detí (693 viac), apríl 2021 bol ešte štedrejší, na Slovensku pribudlo 4 523 detí, čo je dokonca o 1 028 detí viac ako tento rok. Apríl v roku 2020 zaznamenal 4 516 nových prírastkov. Posledný mesiac, v ktorom bol zaznamenaný prirodzený prírastok vyšší než 5-tisíc novorodencov, bol august 2021 – 5 026 detí.

Sledujeme teda postupný a trvalý trend znižovania pôrodnosti, keď od novembra minulého roka bol prírastok len v marci vyšší ako 4-tisíc novorodencov.

Nízka pôrodnosť vynikne ešte horšie, ak ju porovnáme s úmrtnosťou. September 2022 bol posledným meraným mesiacom, v ktorom bola pôrodnosť vyššia ako úmrtnosť, čo sú skutočne negatívne vyhliadky.

Istú nádej ponúka fakt, že v letných mesiacoch sa štatisticky rodí najviac detí v rámci roka, tento závažne klesajúci trend je však dôvodom na obavy aj napriek tomu. Klesanie pôrodnosti totiž môže spôsobiť, že celoročne bude mať Slovensko prírastok nižší ako v roku 2002, v ktorom sa narodilo iba 50 841 detí.

Počas prvých štyroch mesiacov tohto roka sa narodilo iba 15 421 detí, čo by pri zachovaní trendu znamenalo, že sa ocitneme pomerne výrazne pod úrovňou 50-tisíc detí. Ešte viac znepokojujúce je, že téme sa na Slovensku nevenuje žiadna pozornosť.


Ďalšie články