Čo ukázal prípad Ripple? Používanie súčasných zákonov o cenných papieroch na kryptoaktíva je sporná vec

V sérii prelomových rozhodnutí vniesli americké súdy do prebiehajúcej diskusie o štatúte kryptomien podľa federálnych zákonov o cenných papieroch určitý stupeň jasnosti. Rozsudky, ktoré sa týkajú digitálneho aktíva XRP a jeho emitenta, spoločnosti Ripple Labs, majú významné dôsledky pre širšie odvetvie kryptomien.

pexels-worldspectrum-1108313 Logo kryptomeny ripple. Ilustračné foto: Pexels.com

Spoločnosť Ripple Labs je od roku 2020 zapletená do právneho sporu s americkou Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC). SEC tvrdila, že spoločnosť Ripple uskutočnila neregistrovanú ponuku cenných papierov predajom XRP. Prípad závisel od toho, či XRP, digitálny token používaný v platobnom protokole spoločnosti Ripple, možno klasifikovať ako cenný papier.

Čiastočným víťazstvom spoločnosti Ripple bolo rozhodnutie okresného súdu USA v južnom okrese New York, že predaj tokenov XRP na burzách a prostredníctvom algoritmov nepredstavoval investičné zmluvy, a teda neporušoval federálne zákony o cenných papieroch. Súd však konštatoval, že predaj tokenov inštitucionálnym investorom, ktorý predstavoval približne 728,9 milióna dolárov, tieto zákony porušil. Súd uviedol, že investori v rámci týchto inštitucionálnych predajov by XRP nakúpili s očakávaním, že budú profitovať z úsilia spoločnosti Ripple.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.