Kotleba sa chce objať s Ficom

Marian Kotleba vo svojom novom videu vyzýva Roberta Fica na spájanie síl proti súčasnej vláde.

Volebný štáb ¼SNS v Banskej Bystrici Volebný štáb ĽSNS v Banskej Bystrici počas parlamentných volieb 2020. Foto: TASR

Pamätáte si, ako pred voľbami viaceré strany aj médiá hrozili, že Slovensku po voľbách hrozí spájanie Smeru a Kotlebovej strany? Zdá sa, že môže prísť na ich slová, aj keď v úplne inej situácii. Fico aj Kotleba skončili v opozícii, obidvaja oslabení a Pellegrini sa práve pokúša od nich dištancovať. Do toho prichádza iniciatíva Roberta Fica na mimoriadnu schôdzu a Kotlebova snaha o spájanie síl.

A tak sme v posledných dňoch svedkami stretávania sa záujmov medzi opozičnými stranami SMER-SD a ĽSNS. Najsilnejším spojivom medzi obomi stranami je spoločný nesúhlas s politikou, ktorú vedie predseda vlády Igor Matovič. Prvou vecou, na ktorej sa zhodli, je protivládny protest.

„Prednedávnom ste natočili celkom podarené video o tom, že strana Smer podporí protest proti vláde 17. novembra. Tento protest podporíme aj my,“ pripomína Kotleba Ficovi ich spoločný záujem.

Fico exaktne neuviedol, že by sa mal Smer spájať s ktoroukoľvek z protestujúcich skupín. „Rešpektujeme právo človeka, ktorý sa 17. novembra rozhodne ísť na ulicu, núdzový stav považujeme za nezákonný,“ vyhlásil. O novembrovom sviatku kedysi povedal, že si ho nevšimol, dnes tento štátny sviatok považuje za rovnaký sviatok ako iné.

Obojstrannú avizovanú účasť na protivládnom proteste okomentoval na sociálnej sieti aj Igor Matovič. „Zvláštny pocit mať za opozíciu mafiu a navyše kolaborujúcu s fašistami. Taký svetovo unikátny … nebojte, vyčistíme to pekne od podlahy.“

Musíme sa spojiť a poraziť Matoviča

Kotleba zároveň vo videu prisľúbil, že jeho poslanci doložia Ficovi hlasy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra Igora Matoviča, ktoré strane Smer chýbajú kvôli odchodu časti poslancov do strany Hlas.

„Nie je čas na politické hry, na vytĺkanie politického kapitálu alebo na rozdeľovanie sa podľa politického trička. Opozícia sa dnes musí spojiť, pretože vláda na čele s Matovičom škodí Slovensku čoraz viac,“ pokračuje Kotleba.

Viaceré kroky vládnej garnitúry podľa neho svedčia o tom, že ľuďom sa za novej vlády nežije dobre, a preto nastal vhodný čas, aby situáciu vzala do svojich rúk opozícia.

„Prosím, nepremrhajme túto šancu a ukážme všetkým tým ľuďom, ktorí zúfalo čakajú, že opozícia niečo spraví, že naozaj niečo urobíme,“ uzatvára.

Nebolo to vždy o hrkútaní

Smeráci a Kotlebovci majú svoju minulosť, vyskytli sa prípady spolupráce, ale aj vzájomného napádania. Kotlebovci nemohli od roku 2009 odpustiť smeráckemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, že v Šarišských Michaľanoch poslal na protirómsky protest usporiadaný Pospolitosťou bezpečnostné zložky.

Nezhody medzi nimi pokračovali aj po tom, čo Kotleba založil ĽSNS. V roku 2017 bola za vlády Smeru zriadená Národná policajná jednotka určená na boj proti terorizmu a extrémizmu. Fico pri tejto príležitosti uviedol, že „fašizmus na Slovensku má svojich pohrobkov“.

„Niektorí hovoria, že na Slovensku sa nám plazí fašizmus. On sa neplazí, on tu je. Máme ho zastúpený v národnej rade a stačí, ak sa pozrieme na vyjadrenia týchto ľudí,“ nešetril kritikou na vtedajšiu opozíciu Fico.

V tom istom roku generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal podnet na rozpustenie strany ĽSNS. Senát Najvyššieho súdu však rozhodol opačne.

Po odhalení Kočnerovej komunikácie z Threemy sa našli správy, v ktorých sa pochválil, že tento súdny rozsudok údajne vybavil on, pretože Kotlebovcov bude v budúcnosti potrebovať, aby podržali vládu po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

„Aktivujeme plán B. Kotlebu. Len ak Andrej odskočí (zrejme Danko, pozn. red.), tak ani to nepomôže. A Andrej je k….,“ píše Kočner, ktorý rátal s tým, že ak MOST opustí koalíciu, vládu Smeru a SNS podrží práve Kotleba. Do akej miery išlo o výmysly Kočnera nie je známe, pretože ĽSNS sa vtedy na stranu Smer nepripojila.

Môže to fungovať?

Fico a jeho strana pritom nie sú v jednoduchej situácii. Radi by nastoľovali témy, tvrdili opozíciu proti slabým ohnivkám vo vláde, zvolávali schôdze, ale počet poslancov im po odchode Pellegriniho na to nestačí. Fico sa snažil, aby prebral iniciatívu a donútil Pellegriniho spolupracovať s ním. Tomu to zjavne nie je po srsti a od Fica sa začína odťahovať. Fico tak môže byť odkázaný na Kotlebu, čo nemusí úplne fungovať. Nikto nepozná riziká tejto spolupráce lepšie ako predseda Smeru.


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok