Pápež karhá Európu a Západ: Kam smerujete, ak neponúkate kreatívne cesty mieru na Ukrajine?

Európa vedela budovať zajtrajšok s nepriateľom včerajška. Snívam o Európe, ktorá uhasí ohniská vojny, apeluje pápež František a cituje Lisabonskú zmluvu.

Marcelo Rebelo de Sousa pápež František Pápež František v Portugalsku. Foto: TASR/AP

„V oceáne histórie sa plavíme v búrlivých časoch a chýbajú nám odvážne mierové trasy. S pohľadom so srdečnou láskou na Európu v duchu dialógu, ktorý ju charakterizuje by sme sa mohli spýtať: Kam sa plavíš, ak neponúkaš cesty pokoja, kreatívne spôsoby, ako ukončiť vojnu na Ukrajine a mnoho krvavých konfliktov vo svete? A ešte raz, zoširoka: Akou trasou ideš, Západ?“

Takto sa prihovoril pápež František v portugalskom hlavnom meste Lisabon na stretnutí so štátnymi predstaviteľmi, zástupcami občianskej spoločnosti a s diplomatickým zborom. Argentínsky pontifik je tam na apoštolskej ceste pri príležitosti takzvaného Svetového dňa mládeže. (Vo svetových jazykoch sa používa jednotné číslo, napríklad v angličtine World Youth Day, hoci v slovenčine sa zvykne používať plurál: Svetové dni mládeže.)


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.