Prieskum: Viac než polovica Slovákov si myslí, že budúca vláda by nemala pokračovať s pomocou Ukrajine

čaputová, zelenskyj Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie po spoločnom stetnutí v Prezidentskom paláci v Bratislave v piatok 7. júla 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Budúca vláda by nemala pokračovať s pomocou Ukrajine. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robila agentúra AKO pre TV JOJ v termíne 24. až 28. júla 2023 na vzorke 1 000 respondentov starších ako 18 rokov, pričom mužov bolo 48,4 percenta a žien 51,6 percenta. Otázka znela: „Mala či nemala by podľa vás budúca vláda pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine?“

Podľa prieskumu 51,5 percenta opýtaných si myslí, že budúca nová vláda by nemala pokračovať s pomocou Ukrajine, pričom 37,3 percenta je presvedčených, že by určite nemala a 14,2 percenta, že by asi nemala.

Naopak, 43,2 percenta si myslí, že by mala v pomoci pokračovať, pričom 23,8 je presvedčených, že by určite mala a 19,4 percenta, že by asi mala a 4,7 percenta opýtaných to nevedelo posúdiť.

Z voličov strany Smer si až 89 percent opýtaných myslí, že nová vláda by Ukrajine po voľbách pomáhať nemala, a deväť percent, že by mala. U voličov Progresívneho Slovenska si až 90 percent myslí, že nová vláda by aj po voľbách mala pokračovať v pomoci Ukrajine a iba deväť percent, že by nemala. Voliči strany Hlas si v 47 percentách myslia, že nová vláda by Ukrajine pomáhať nemala a v 43 percentách, že by mala.

V koalícii OĽaNO a priatelia si 69 percent voličov myslí, že nová vláda by aj po voľbách Ukrajine pomáhať mala, 29 percent je presvedčených, že by pomáhať nemala. Z hnutia Republika je až 92 percent opýtaných presvedčených, že nová vláda by už Ukrajine pomáhať nemala a iba deväť percent je za pokračovanie pomoci. V strane SaS je za pomoc Ukrajine aj po septembrových voľbách 86 percent opýtaných, proti sa vyslovilo 12 percent. V KDH je za pomoc novej vlády Ukrajine 75 percent opýtaných, proti sa vyslovilo 18 percent. Až 89 percent opýtaných voličov SNS je proti pomoci Ukrajine, kým osem percent by v pomoci pokračovalo. V maďarskej koalícii je proti pokračujúcej pomoci novej vlády Ukrajine 73 percent, súhlasí s ňou 27 percent. V strane Demokrati s pomocou novej vlády Ukrajine súhlasí 73 percent opýtaných, proti sa vyjadrilo 27 percent.

U mužov s pomocou novej vlády Ukrajine nesúhlasí 51 percent a súhlasí 45 percent. U žien vyšiel percentuálny podiel rovnako ako u mužov.

Tí, ktorí si myslia, že budúca vláda by mala pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine sú podľa prieskumu 18- až 33-roční muži, respondenti s vysokoškolským vzdelaním, ľudia s trvalým bydliskom v Bratislavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji a občania slovenskej národnosti.

(sita)


Ďalšie články