30. septembra nepôjde ani o demokraciu, ani o návrat mafie

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) pred mimoriadnou schôdzou NR SR v súvislosti so stíhačkami MiG-29, v Bratislave 14. februára 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vo voľbách pôjde o niečo úplne iné. O súboj v zásadných otázkach zahraničnej politiky Slovenska, konsolidácie verejných financií, právneho štátu a v kultúrno-etickej oblasti.

  1. Máme najvyššie zdražovanie v eurozóne a najvyšší pokles reálnych miezd.
  2. Sme druhá najchudobnejšia krajina v EÚ a prepadávame sa v porovnaní s priemernou životnou úrovňou v EÚ.
  3. Máme rozvrátené verejné financie a verejný dlh nám za ostatné roky vzrástol z 8 500 Eur na 12 000 eur na jedného obyvateľa.
  4. Prepadnú nám miliardy eur z európskych fondov.
  5. Máme rozvrátené zdravotníctvo.
  6. V roku 2018 boli výdavky štátneho rozpočtu 16 miliárd eur. Na rok 2023 sú naplánované vo výške 35 miliárd eur.
  7. Obvinený čurillovec dostal významnú funkciu na úrade, ktorý ho stíha.
  8. Sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment už nerešpektuje ani rozhodnutie Ústavného súdu, že je zaujatý.
  9. Vrtuľník za 13 miliónov eur kúpený Romanom Mikulcom z OĽaNO v rozpore s rozhodnutiami ÚVO za 13 miliónov chátra na zemi v hangári a pýta si ďalších 5 miliónov eur na údržbu.
  10. Samuel Vlčan z OĽaNO sa odmieta vzdať dotácie 1,4 milióna eur pre svoju firmu, ktorú mu pridelil bývalý minister Ján Budaj z OĽaNO so zápisom v ŠtB.

Toto je len také ilustračné desatoro z toho, čo Igor Matovič, Eduard Heger, Boris Kollár, Richard Sulík a Veronika Remišová s plnou podporou prezidentky Zuzany Čaputovej z Progresívneho Slovenska napáchali na Slovensku od apríla 2020. Mohlo by to byť tisícoro. Ale voľby 30. septembra 2023 podľa týchto dám a pánov, s plnou asistenciou príslušných médií, vraj budú o demokracii a návrate nejakej mafie. Mafie, ktorú podľa mňa zo slovenských politikov na vlastné oči videl iba Boris Kollár.

Čerta jeho! Všetci dobre vieme, že slová „demokracia“ a „mafia“ sa používajú len ako figový list na prekrytie totálneho zlyhania vlády a prezidentky v rokoch 2020 – 2023.

30. septembra 2023 pôjde o niečo úplne iné. O súboj v zásadných otázkach zahraničnej politiky Slovenska, konsolidácie verejných financií, právneho štátu a v kultúrno-etickej oblasti.

Súboj, ktorý sa dá veľmi jednoducho definovať nasledovne: Na jednej strane volebného bitevného poľa bude stáť predovšetkým Smer – SSD, SNS a čiastočne ešte jedna alebo dve politické strany. V zahraničnej politike bude presadzovať suverénnejšie postavenie SR v EÚ, tvrdo bojovať za právo veta pre každý jeden členský štát EÚ, odmietať povinné migračné kvóty, zásielky zbraní na Ukrajinu a zvyšovanie výdavkov na obranu. Smer – SSD bude naďalej považovať EÚ na životný priestor pre Slovensko a trvať na plnení  záväzkov, ktoré vyplývajú z členstva v iných medzinárodných politických, hospodárskych a bezpečnostných organizáciách. 

Rozvrátené verejné financie odmieta Smer – SSD riešiť na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu, rátame s niekoľkoročným deficitom a s dôslednou solidaritou bohatých a silných s chudobnými a slabými.

Aby sme mohli hovoriť o akom-takom právnom štáte, skupina policajtov a vyšetrovateľov na NAKA, prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry na čele s politikom Danielom Lipšicom, ale aj sudcov, ktorí sú podľa rozhodnutí ÚS SR najčastejšími porušovateľmi ľudských práv iných osôb, bude musieť odísť.

V kultúrno-etických otázkach odmietame zasahovať do dosiahnutej právnej úpravy v oblasti umelého prerušenia tehotenstva, rešpektujeme, že manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou a osobné pocity ľudí, ktorí nevedia, či sú ženy alebo muži a ktorí sa najlepšie cítia ako vrtuľník alebo pes, nebudeme považovať za povšimnutiahodné.

Kto stojí na druhej strane bitevného poľa?

Liberáli a progresívci, najmä PS a SaS. V otázkach zahranično-politického smerovania sa nelíšime s výnimkou Ukrajiny a migračných kvót. K právu veta sa zatiaľ presvedčivo nevyjadrili.

Pri rozvrátených financiách narážame na diametrálne odlišné postoje, pretože solidarita a dosiahnutý sociálny štandard sú pre liberálov a progresívcov neznáme pojmy. To určite platí aj o opatreniach na posilnenie právneho štátu, kde by títo páni najradšej videli celú súčasnú opozíciu vo väzení a tolerujú najhrubšie svinstvá vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP. Vlastným telom budú určite brániť tragické dôsledky očkovania proti covidu či zbytočných 20-tisíc obetí pandémie zomrelých v dôsledku totálneho zlyhania vlády pri riadení boja s covidom.

Najväčšia zábava je pri PS a SaS, samozrejme, pri drogách, ktoré by najradšej legalizovali všetky, mäkké aj tvrdé. Homosexuálne manželstvá, adopcie detí homosexuálmi, zavedenie nového trestného činu do Trestného zákona, ktorý spácha každý, kto sa krivo pozrie na homosexuála či transrodovú osobnosť alebo na nebinárneho čudáka, to všetko je pestrá ponuka druhej strany bitevného poľa pre Slovenky a Slovákov.

Kde tu je, preboha, nejaká demokracia či mafia?

Ak by som mal byť dôsledný, tak musím dodať, že sú to súčasné strany rozpadnutej vládnej koalície s pochopením PS, ktoré zakotvili do ústavy jednomandátový volebný obvod alebo unisono odmietali referendá o predčasných voľbách.

30. septembra 2023 pôjde o stret dvoch svetov. A ľudia to na Slovensku dobre vedia. Nehovoriac o hrubom amaterizme, kradnutí titulov a k všeobecnej zábave celej spoločnosti aj veľkého rozsahu hlúposti a naivity prezentovaného politikmi rozpadnutej vládnej koalície a, žiaľ, aj pani prezidentkou.

Ako zvykol hovoriť Mikuláš Dzurinda, bolo by poctivé, keby médiá dva mesiace pred voľbami aspoň náznakom informovali verejnosť o postojoch politických subjektov k témam, ktoré som len v krátkosti naznačil. Neurobia to, lebo strašiť ohrozením demokracie a návratom mafie je pre nich jedinou cestou, ako sa vyhnúť dzurindovskému poctivému vysvedčeniu skrachovanej vládnej koalícii a prezidentke, ktorá už ani sama nemôže rozhodnúť o sebe, či bude alebo nebude opätovne kandidovať.

Smer – SSD má jasno, kam smeruje, čo chce a čím sa odlišuje od ostatných. Prekvapuje ma, že naša sesterská strana v Strane európskych socialistov Hlas a jeho predseda sa vyhýbajú odpovediam, kde sa v zásadných otázkach nachádzajú. Na ktorú stranu sa v programovom súboji 30. septembra pridajú, nám môžu napovedať presvedčivé kuloárne informácie citované známymi politickými komentátormi, ako napríklad Igorom Danišom, ktorý v denníku Pravda napísal toto: „V poslednom čase sa až so záhadnou istotou kalkuluje s vytvorením povolebnej koalície na pôdoryse Hlasu a PS. K nim by sa mali pridať ešte SaS, KDH a prípadne Sme rodina.“

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články