Potraty už nie sú téma. Kto vo voľbách zastúpi 22 percent Slovákov, ktorí ich odmietajú?

Maroko zákon interrupcie legalizácia ženy naliehanie Z protestu za legalizáciu potratu v určitých prípadoch v marockom Rabate, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

V končiacom sa volebnom období boli umelé potraty stále prítomnou témou. Konzervatívci hovorili vačšinou o podpore žien, aby sa matky mohli rozhodnúť pre život svojho dieťaťa a liberáli opakovali, že ide o salámovú metódu a cieľom Anny Záborskej a spol. je poľský model, teda skoro úplný zákaz umelých potratov. Začala sa nám volebná kampaň a o tejto téme nič nepočuť.

Anna Záborská skúšala zmeniť nielen našu legislatívu o umelom ukončení tehotenstva, ale aj debatu spoločnosti o tejto téme. Najprv chcela podporu zákazu interrupcií v parlamente. Nepredložila návrh sama, ale hlasovala za opozičný návrh. Ako veľakrát povedala – chcela zistiť, ako to je s podporou týchto návrhov v parlamente a či sa vydať touto cestou. Výsledok bol tristný. Za návrh faktického zákazu umelých potratov hlasovalo iba okolo 40 poslancov. Inak povedané – zúfalo málo. Takzvaný najkonzervatívnejší parlament bol – čo sa týka umelých potratov – väčšinovo liberálny.

Bolo treba ísť inou cestou. Anna Záborská sa ako skúsená politička rozhodla prísť s návrhom zákona o pomoci tehotným ženám. Obsahoval mnohé prolife paragrafy, ale potraty nezakazoval. Skôr vytváral prostredie, aby sa každá budúca matka mohla rozhodnúť pre život.

Liberáli hneď prišli s tézou, že salámovou metódou chce potraty zakázať. Nuž, táto metóda im je dobre známa a darí sa im s ňou. Čo chcela Anna Záborská, nechám na čitateľov. V každom prípade, návrh zákona trikrát neprešiel o jeden hlas za priam hysterického teátra konkrétnych poslancov a najmä poslankýň v parlamente.

Čo to však vyvolalo, bola debata o nenarodených deťoch, o ženách a ich rodinách. Celé tri roky sme ju mali „na tanieri“. Anna Záborská a političky, ktoré si na jej kritike postavili kariéru, „vyskakovali“ z komentárov v tlači, zo statusov na facebooku. S väčšou či menšou intenzitou, zato neprestajne. Anna Záborská sa stala ikonou. Pre jednych zla, ktoré má iba jednu agendu – špárať sa iným v spálňach a pre iných ikonou dobra, ako neúnavná bojovníčka za práva nenarodených, ktorú „síce vyhodia dverami, ale môžete si byť istý, že už čaká pod oknom“.

Keď sa však pozrieme na dnešnú predvolebnú kampaň, po téme umelých potratov niet ani stopy. Aj napriek tomu, že v nezávislom svetovom prieskume hodnôt, do ktorého sa tentoraz zapojilo vďaka spoločnosti DEKK aj Slovensko vyšlo, že 22,6 percent Slovákov zásadne potraty odmieta. Podotýkam, že toto nie je prieskum, ktorý si zaplatili podporovatelia alebo odporcovia potratov a vedeli, ako sa „správne“ opýtať, aby dostali „správnu“ odpoveď. Tu sa iba jednoducho pýtali, či je umelý potrat ospravedlniteľný a viac ako pätina Slovákov povedala, že nie. Za žiadnych okolností. Zaujímavé je, že si to myslí aj skoro 11 percent neveriacich Slovákov.

Otázka znie, kto zastupuje týchto Slovákov, ktorí sú zásadní odporcovia potratov? Jedna odpoveď je jasná: Anna Záborská. Ale nájde sa aj niekto iný, kto je ochotný nechať na seba vyliať zlobu a nenávisť známych karikaturistov a facebookárov?

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články