Bojíte sa stretu s medveďom? Mapa pomáha vyhnúť sa šelme

mapa medvede Mapa výskytu medveďa. Zdroj: sprejnamedveda.sk

Denne pribúda správ o strete človeka s medveďom. Návštevníci lesa sa preto stále viac boja a zaujímajú sa o to, ako sa medveďom vyhnúť. Pomôcť môže interaktívna mapa výskytu tejto šelmy.

Ak nie ste zástancom ľudového príslovia „Kto sa bojí, nech nechodí do lesa“, poslúži vám infografika, ktorú vytvorila stránka sprejnamedveda.sk. Tá zobrazuje výskyt najväčšieho slovenského zvieraťa a prináša aj rady, čo robiť v prípade stretu s ním.

„Medveď sa poväčšine snaží ľuďom vyhnúť, nie vždy si vás ale všimne. Preto treba byť ostražitý predovšetkým v hustej vegetácii a v blízkosti zdrojov potravy. Všímajte si stopy, trus a tiež znaky kŕmenia medveďov – pozor tiež v oblasti s hojným výskytom lesných plodov,“ radia autori webu na úvodnej stránke.

Mapa má poskytnúť lepší prehľad o tom, v ktorej časti Slovenska najčastejšie hlásia výskyt medveďa v blízkosti ľudských obydlí. Operuje pritom len s údajmi nahlásenými v tomto roku.

Keď kurzorom myši kliknete na symbol medveďa, zobrazí sa presný názov obce, v ktorej sa vyskytol. Červený symbol znázorňuje incidenty, pri ktorých šelma napadla človeka.

Autori mapy vyzývajú užívateľov, aby ich priamo kontaktovali, ak na mape chýba výskyt šelmy, o ktorom majú dôkaz. Upozorňujú tiež, že lokality vyznačené na mape sú orientačné, a teda nezodpovedajú presnému miestu, kde sa medveď pohyboval.

(dak)


Ďalšie články