Maďari mali okupáciu Československa využiť na anektovanie časti Slovenska, navrhol tamojší provládny denník

archívna snímka 21. august 68´ augustové udalosti Rusi sovietski vojaci ÈSSR hranice prekroèenie vpád sovietske tanky vojská Námestie SNP Bratislavèania štáty ZSSR P¼R B¼R NDR M¼R spojenci okupanti intervencia prepadnutie socialistická pä? Na archívnej dokumentárnej snímke obyvatelia a tank na Štúrovej ulici a Námestí SNP v Bratislave 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Foto: Miroslav Vojtek/ Archív TASR

Maďarsko malo využiť inváziu armád Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa na to, aby pripojilo späť oblasti južného Slovenska, ktoré Československu pripadli po prvej svetovej vojne. Vo svojom článku o blížiacom sa výročí vpádu okupačných armád na naše územie to napísal maďarský provládny denník Magyar Nemzet.

Podľa autora kontroverzného textu Ágostona Balázsa, keby doslovne mali „maďarskí vodcovia internacionalistickej červenej diktatúry aspoň štipku národného cítenia a trochu odvahy, mohli sa pokúsiť obrátiť svoju vynútenú účasť [na invázii, pozn.red] v prospech maďarskej veci“. Dodal, že potom by sa možno „v roku 1968 podarilo dosiahnuť spravodlivú, etnicky založenú úpravu hraníc a farebné maďarské oblasti by sa mohli vrátiť domov“.

„Problém nebol v tom, že maďarská armáda prišla, ale v tom, že odišla,“ citoval v úvode textu autor myšlienku nemenovaného učiteľa z južného územia Slovenska, s ktorou sa sám stotožnil. Učiteľ mal podľa jeho mienky pravdu, pretože na vtedajšie udalosti nazeral z inej perspektívy: maďarskej a zdravej.

„Naša budúcnosť závisí od oslobodenia našej duše a ducha, očistenia nášho myslenia, znovuzískania našej histórie. Naším svätým právom a povinnosťou je formulovať a urobiť výklad reality z maďarského hľadiska dominantným,“ píše Balász ďalej.

V texte sa tiež uvádza, že Maďarsko na rozdiel od Sovietov de facto Československo neokupovalo. „Maďarskí vojaci na základe historického práva a spravodlivosti nemohli byť z maďarského pohľadu okupantmi na Maďarmi obývaných a v Trianone odtrhnutých územiach Horného Uhorska, kde drvivá väčšina občanov vítala maďarských chlapcov s radosťou ako osloboditeľa,“ konštatuje denník.

Pripomeňme, že okrem Maďarov boli súčasťou okupačných vojsk aj jednotky zo ZSSR, Poľska, Nemeckej demokratickej republiky či z Bulharska.

Autor tiež navrhuje, aby Maďarsko odhodilo zahodilo „okovy neoprávnenej, sebatrýznivej viny“ za to, že svojimi vojskami pomohlo rozdrveniu reformného procesu Pražskej jari a dočasne okupovalo časť susednej krajiny.

Revizionistické provokácie pritom nie sú cudzie ani maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi. Vlani sa na futbalovom zápase objavil so šálom, na ktorom je Maďarsko zobrazené rozšírené o susedné krajiny vrátane Slovenska. Pred pár týždňami sa zas o našej krajine vyjadril ako o „odtrhnutom území,“ čím pobúril našu verejnosť aj politické špičky.

Trianonskou zmluvou z roku 1920 prišlo Uhorsko o viac ako 70 percent svojho územia. Časť z neho pripadla Československu, čo náš južný sused chápe ako azda najväčšiu krivdu vo svojej modernej histórii.


Ďalšie články