Slovensko má šancu dodať Brazílii 36 húfnic. Rezort obrany to vníma ako štart presadiť sa v Južnej Amerike

V apríli tohto roku exminister obrany Jaroslav Naď cestoval do Južnej Ameriky, aby v Brazílii propagoval naše húfnice Zuzana 2. Slovenský výrobca ako ich výhodu prezentoval, že ich reálne použili vo vojne na Ukrajine. Najväčší latinskoamerický štát teraz naše stroje posunul do druhého výberového kola v tendri na nákup delostreleckej techniky.

Ukrajinský ve¾vyslanec v Dubnici prevzal prvé dve húfnice Zuzana 2 Húfnice Zuzana 2 počas slávnostného odovzdávania Ukrajine v Dubnici nad Váhom. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Brazílskej armáde v súčasnosti chýbajú kolesové samohybné húfnice. Podľa vojenskej bilancie z roku 2021 ich delostrelecký arzenál zahŕňa 1 407 zbraní, medzi ktorými je 24 pásových samohybných húfnic M109A3 a 24 M109A5+ kalibru 155 mm.

Hoci pásové varianty poskytujú vysokú úroveň ochrany a sú vhodné do rôznorodého terénu, kolesové samohybné húfnice sú výrazne ľahšie a možno ich rýchlo presunúť do palebných pozícií. Brazília chce okrem toho poskytnúť svojmu delostrelectvu nový zbraňový systém, ktorý by zvýšil jeho dostrel zo súčasných dvadsať na minimálne tridsať kilometrov.

Brazílske ministerstvo obrany preto 17. augusta 2023 predstavilo svoje plány na nákup 36 obrnených samohybných húfnic kalibru 155 mm. Testovaciu vzorku kusov chce štát zaobstarať prostredníctvom priameho zadania zákazky. Akvizícia zvyšných kusov sa po úspešnom testovaní dohodne so spoločnosťou s najvyšším počtom bodov. Obstarávať sa bude aj logistická podpora pre húfnice.

Postúpili sme z tretieho miesta

Po zohľadnení všetkých podmienok na technické parametre strojov a ich obsluhu postúpilo do druhého výberového kola len šesť z 27 modelov. Na treťom mieste sa medzi nimi nachádza aj slovenská húfnica Zuzana 2, ktorú vyrába štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence.

Zuzana 2 má dostrel vyše štyridsať kilometrov. Má inštalovaný najmodernejší systém riadenia paľby s navigačným systémom, ktorý nie je závislý od satelitného pripojenia. Počítač dokáže v presnosti plus-mínus 20 metrov určiť polohu, kde sa systém nachádza. Po pripojení na GPS je táto presnosť päť metrov. Má aj vyššiu balistickú odolnosť voči účinkom ručných zbraní, lepšiu protimínovú odolnosť a najmodernejšie zariadenie proti účinkom chemických a biologických zbraní, vďaka čomu lepšie chráni posádku.

Brazílske ministerstvo obrany teraz oslovilo našu firmu, aby mu predložila zvyšné dokumenty aj s cenovou ponukou na dodávku 36 kusov Zuzany 2.

„Uvedený projekt vnímame ako štartovaciu perspektívnu obchodnú príležitosť na presadenie sa nielen v Brazílii, ale aj v iných štátoch Južnej Ameriky. Samotné postúpenie do druhého kola potvrdzuje kvalitu našich produktov a perspektívu úspechu v danom tendri,“ uviedlo ministerstvo obrany pre Štandard.

Za jednu z výhod Zuzán 2 výrobca považuje jej reálne nasadenie v boji na Ukrajine. Nášmu východnému susedovi sme najskôr predali osem kusov a 1. augusta sme dodali ďalšie dve húfnice z balíka 16 kusov, ktorých výrobu financujú spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko. Všetkých šestnásť kusov v hodnote 92 miliónov eur dodáme Ukrajine do konca budúceho roka. 

Slovenský produkt konkuruje vojenskej technike z Izraela, Francúzska, Číny a Srbska. Pri poslednom menovanom sa však očakáva, že nepredloží Brazíliou žiadané dokumenty. Víťaza tendra oznámia do 29. marca 2024 a zmluva bude podpísaná 2. apríla toho istého roku.

Ukážka techniky Zuzana 2 s ostrými streľbami vo výcvikovom priestore eFP v Adaži v Lotyšsku. Foto: Jakub Kotian/TASR

Zuzanu 2 v Brazílii promoval Naď

Na najväčší medzinárodný veľtrh obrany a bezpečnosti v Latinskej Amerike LAAD 2023 v Riu de Janeiro prišiel slovenský projekt v apríli tohto roku podporiť aj vtedy poverený minister obrany Jaroslav Naď.

„Toto je vlastne to absolútne minimum, ktoré môžem a mal by som urobiť ako minister obrany. Dnes tu je snáď pätnásť ministrov z rôznych krajín. Prichádzajú preto, aby podporili svoj obranný priemysel. Keby som tu nebol, tak by to chýbalo,“ skonštatoval Naď.

Po stretnutí s brazílskym náprotivkom Josém Muciom presviedčal, že Slovensko má šancu získať zákazku na dodanie 36 húfnic pre brazílsku armádu. „Je veľmi dôležité, že sme mali možnosť sa o tom porozprávať. Verím, že to nejakým spôsobom napomôže, aby uspela naša štátna spoločnosť, ktorá vyrába Zuzany,“ hovoril exminister.

Vojenský obchod s Brazíliou za milión eur bude pokračovať

Hoci osud našich húfnic je ešte neistý, na medzinárodnom veľtrhu sa v apríli podarilo podpísať druhý kontrakt na náš diaľkový detektor chemických látok, ktorý už brazílska armáda využíva.

Ako priblížil obchodný riaditeľ SEC Technologies Martin Vaľovský, celková hodnota dvoch zmlúv predstavuje takmer milión eur.

Ide podľa neho o jediný aktívny diaľkový detektor na svete. „Až na šesť kilometrov dokážeme zistiť a identifikovať chemické látky, ich koncentráciu na bojisku. Je to jediný aktívny diaľkový detektor na svete,“ uviedol Vaľovský. Technológiu využívajú aj slovenské ozbrojené sily.

Zľava generálny riaditeľ Airsense Analytics Wolf Münchmeyer a obchodný riaditeľ SEC Technologies Martin Vaľovský po podpise kontraktu na diaľkový detektor chemických látok pre brazílsku armádu. Foto: Katarína Bačová/TASR

Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok