Hubové šialenstvo. Z fotiek od čitateľov budete bežať rovno do lesa

SLOVENSKO – Hubárska sezóna je v plnom prúde. Počasie prialo a lesy sú plné húb. Čitatelia Žilinského Štandardu nám posielali fotografie neuveriteľných pokladov, ktoré našli.

Huby už začali rásť. FOTO: pixabay

Huby už začali rásť. FOTO: pixabay

Medzi najčastejšie huby, ktoré sa v súčasnosti zbierajú, patria hríby, kozáky, kuriatka a suchohríby. Tieto huby sú všeobecne považované za bezpečné na konzumáciu, ale je dôležité vedieť, ako ich správne identifikovať. „Ak si nie ste istí, či je huba jedlá, je lepšie ju nezbierať. Huby sú zdravou a chutnou potravinou. Sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a vitamíny," povedal nám dlhoročný hubár Peter Markovič zo Žiliny, ktorý huby zbiera skôr pre potešenie.

Foto: Takto sa žilo na Liptove pred 40 rokmi

Mohlo by Vás zaujímať Foto: Takto sa žilo na Liptove pred 40 rokmi

Huby sa dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. „Môžu sa variť, piecť, dusiť, smažiť alebo sušiť," prezrádza pán Peter, ktorý dodáva, že hubárčenie je skvelý spôsob, ako stráviť čas v prírode a získať zdravú a chutnú potravu. „Huby si potom dobre očistím a dám do mrazničky. Potom je z nich skvelá vianočná kapustnica," uzatvára Peter.

Toto sú fotografie našich čitateľov, ktoré nám poslali do redakcie.

Vyšné Ružbachy, kúpele. FOTO: p. Františka, tip čitateľky
Vyšné Ružbachy, kúpele. FOTO: p. Františka, tip čitateľky
Oravská Lesná. FOTO: p. Katarína, tip čitateľky
Šiatorská Bukovinka. FOTO: p. Štefan, tip čitateľa
Rimavská Sobota. FOTO: p. Jana, tip čitateľky