Pieseň, ktorá rozdelila Ameriku: Pre progresívcov konšpirácia, pre konzervatívcov sloboda prejavu

Doteraz o ňom nikto nepočul a odrazu je z neho hviezda. Pesnička amerického folkového hudobníka Olivera Anthonyho sa v auguste v USA vyšplhala na špicu hitparády. Virálna skladba Rich Men North of Richmond (Boháči na sever od Richmondu) rozľútostila svetových progresívcov, ktorým sa nezdá dostatočne uvedomelá. Naopak, konzervatívci ju chvália ako autentickú.

Anthony Oliver. Zdroj: Twitter

„Na prvý pohľad to vyzeralo ako niečo pre mňa. (…) len čo začal spievať, získal si ma. ,Predávam svoju dušu, pracujem celý deň, nadčasy nemajú úroveň.‘ Presne tak, brat môj!” napísal pre denník The Guardian anglický pesničkár Billy Bragg.

Prvotné nadšenie však nahradilo sklamanie. „Keď zaspieval o hladných ľuďoch na ulici, bol som s ním stále na jednej vlne, ale zarazilo ma, že nadviazal veršom o ,obéznych, ktorí vyciciavajú systém sociálnych dávok’. No tak pŕŕ. Čo to hovorí? Bezdomovci potrebujú pomoc, ale nie vtedy, keď sú obézni?” pokračoval v článku Billy Bragg a dodal, že Anthony podľa neho neférovo udiera do chudobných ľudí.

Text piesne skritizovali ľavicoví komentátori aj za „šírenie konšpirácií o pedofiloch.” Konkrétne pre verš, ktorým Anthony narážal na finančníka Jeffreyho Epsteina: „Politici by sa mali radšej postarať o baníkov/ Nie o maloletých niekde na ostrove“. („I wish politicians would look out for miners / And not just minors on an island somewhere”). Epstein sa v auguste 2019 podľa oficiálnej verzie obesil vo svojej cele, kde čakal na súdny proces. Bol obvinený zo založenia kriminálnej siete, ktorá mu umožňovala sexuálne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat. Najmladšie obete mali v tom čase len 14 rokov.

Názor na pesničku neskrýva ani Denník N. Hoci je skladba podľa novinára Petra Bálika umelecky na úrovni, ideologicky zaostáva. „Oliverova pieseň beztak rozdelenú krajinu ešte viac rozdeľuje a je len ďalším polienkom do ohňa kultúrnych vojen v USA,” konštatuje Bálik.

Konečne niečo autentické, pochvaľujú si konzervatívci

Naopak, viacerí americkí konzervatívci Anthonyho pieseň chvália. „Hlavným dôvodom, prečo skladba rezonuje, je jej surovosť a autentickosť. Všetkých nás dusí umelosť. Všetko okolo nás je falošné. Chlapík, ktorý si v lese vylieva srdce nad gitarou, je skutočný,” napísal o skladbe komentátor Matt Walsh.

Na sociálnej sieti Twitter pesničku rozšírili aj Jack Posobiec a Joe Rogan. Dokonca sa objavila ako téma v amerických primárkach. 

Ide mi o slobodu prejavu, nie politiku, hlása Oliver

Sám Anthony Oliver sa doposiaľ neidentifikoval so žiadnou politickou ideológiou. „Pesničky som začal písať preto, že som mal psychické problémy a depresiu,” napísal hudobník na sociálnej sieti a s fanúšikmi sa podelil aj so svojimi skúsenosťami s alkoholizmom. 

Podľa jeho vlastných slov ho trápi polarita americkej spoločnosti, za ktorú obviňuje najmä internet. “PREKÁŽA mi, ako nás všetkých Internet rozdelil. Internet je parazit, ktorý infikuje ľudské mysle a robí si s nimi, čo chce.” 

Spevák upozornil aj na dôležitosť slobody prejavu. „Kedy budeme znovu bojovať za to, čo je správne? Milióny zomreli za práva, ktoré považujeme za základné. Sloboda prejavu je obrovský dar. (…) Nenechajme si ju zobrať.” Tému slobody vyjadrovania pesničkár načal aj v samotnom hite Rich Men North of Richmond. 

Napriek kritike z progresívneho tábora, na ktorú nadviazali snahy vyhlásiť tvorbu Anthonyho Olivera za podvod, sa pesničkárovi darí. Denník The New York Post odhaduje, že hudobník môže svojimi pesničkami zarábať až 40-tisíc dolárov denne.