Majerský označil LGBTI za pliagu. V ospravedlnení uviedol, že myslel ideológiu a nie konkrétnych ľudí

369726762_717358006870941_7132282926519933549_n Milan Majerský. Foto: Facebook

Predseda KDH Milan Majerský sa ospravedlnil za svoje slová o LGBTI ako pliage. Na Facebooku vysvetlil, že týmto pojmom v nedeľu v televízii označil ideológiu a nie konkrétnych ľudí. Majerský medzitým stihol pobúriť viacerých politikov.

Líder mimoparlamentného hnutia KDH Milan Majerský sa na sociálnej sieti ospravedlnil za svoje slová o fenoméne LGBTI, ktorý v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo označil za „pliagu“ a jeho škodlivosť prirovnal ku škodlivosti korupcie.

Politik konkrétne v reakcii na divácku otázku, či je väčšou hrozbou korupcia alebo LGBTI, odpovedal, že obe rovnako. „Obidve sú nešťastím ktorejkoľvek krajiny, nielen Slovenska. Aj korupcia, aj LGBTI. Sú to pliagy, ktoré ničia krajinu,“ uviedol Majerský.

Mrzí ho, ak sa niekoho dotkol

O niekoľko hodín na to publikoval status, v ktorom okrem iného tvrdil: „Keď som dnes použil slovo ‚nešťastie‘ či ‚pliaga‘, mal som na mysli ideológiu, vonkoncom nie konkrétnych ľudí. Toto nedorozumenie ma mrzí a ospravedlňujem sa, ak bolo nesprávne pochopené, respektíve ak som sa tým niekoho dotkol.“

Majerský vo vyjadrení takisto zopakoval, že KDH nemôže súhlasiť s registrovanými partnerstvami a s ich ustanovením na úroveň manželstva muža a ženy. Manželstvo muža a ženy má podľa jeho mienky výsadné postavenie v spoločnosti, lebo jeho predpokladom sú deti, teda prežitie národa.

Neľudské a absolútne neprijateľné

Slová šéfa kresťanských demokratov však stihli v nedeľu po obede pobúriť viacerých, prevažne liberálnych politikov.

„Povedať, že LGBTI komunita ničí krajinu rovnako ako korupcia, je absolútne neprijateľné. Členovia LGBTI komunity žijú medzi nami, pracujú, podnikajú, platia dane a odvody, zveľaďujú svoje okolie a starajú sa o svojich blízkych,“ skonštatoval podpredseda SaS Branislav Gröhling.

„Žiaden politik si nesmie dovoliť nazývať akúkoľvek skupinu ľudí pliagou. Ani LGBT+ ľudí, ani nikoho iného. Je to absolútne neakceptovateľné,“ uviedol zas vo videu na sociálnej sieti predseda PS Michal Šimečka.

Voči vyjadreniam sa ohradili aj členovia strany Demokrati. „Prirovnávať LGBTI ľudí k pliagam je neprijateľné a neakceptovateľné. Je to neľudské a prináša to do spoločnosti nenávisť. Sami sme boli svedkami, ako takáto nenávisť dokáže zabíjať. Teraz bude prvé výročie, zabudli ste, pán Majerský?“ vyjadril sa Juraj Šeliga. 

Reagoval aj kandidát na post prezidenta Ivan Korčok: „Nazvať LGBTI+ pliagou je hrubý faul! Hrubý faul aj v politike, kde sú mantinely nastavené veľmi široko a detto, aj v kampani, kde sa, bohužiaľ, rúbe hlava nehlava.“

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky agentúry Sanep vypracovaného pre spravodajskú televíziu TA3, ktorého výsledky zverejnili v nedeľu, by sa KDH dostalo do Národnej rady SR so ziskom rovných 6 percent hlasov.


Ďalšie články