Zobuďme sa. Progresívny prístup k migrantom stroskotal

Snímka obrazovky 2023-09-04 o 19.54.32 Migranti. Foto: Facebook

Slovensko zasiahla ďalšia vlna migrantov. Polícia tvrdí, že to nedokáže zastaviť. Následky: asi je len otázkou času, keď začnú Česi a Rakúšania opäť uvažovať, že zavrú hranice so Slovenskom.

Niektoré zdroje dokonca tvrdia, že to už riešia. A s rozhodnutím váhajú len preto, aby sa z nelegálnej migrácie nestala hlavná téma slovenských volieb.

Slovensku hrozí podobný scenár ako pred rokom. Česká a rakúska polícia môže kedykoľvek urobiť to, čo slovenská polícia vzdala – chrániť štátne hranice. A odrážať migrantov naspäť.

Keďže problém s migrantmi a zatvorenými hranicami susedov sa cyklicky opakuje, mali by sme si konečne priznať pravdu. Otvorený, progresívny prístup slovenskej vlády a slovenskej polície k migrácii zlyháva. A zlyháva preto, že je alibistický. Policajný prezident Hamran dokola opakuje, že polícia nemôže strážiť hranice a blokovať migrantov, ktorí Slovensko využívajú len ako tranzit.

Slovom, polícia si osvojila progresívne postoje: nechať to tak… Vraj kvôli právam migrantov, ľudskosti, slušnosti, jemnej európskej praxi. Alebo preto, že stráženie národných hraníc by podľa Hamrana nezabralo, sústrediť sa vraj treba na vonkajšie hranice EÚ (čo však Únia dlhodobo nezvláda).

Polícia vlastne ide proti tomu, čo jej prikazuje zákon – chrániť štát a štátne hranice pred nelegálnou migráciou. Nie pred utečencami z vojnových zón. Pred nelegálnymi migrantmi z Afriky, ktorí sa vyhlasujú za Sýrčanov, hoci často nevedia ani slovo po arabsky…

Popritom polícia celkom otvorene klame. Tvrdenie Hamrana, že nedokážu hermeticky uzavrieť hranicu s Maďarskom, je ukážkový nezmysel. Väčšinu migrantov na slovenské územie vozia prevádzači dodávkami. Hromadne.

Pre začiatok by celkom stačili sprísnené kontroly na hraničných priechodoch, ktoré by boli zamerané na väčšie autá. A na blokovanie migrantov priamo na hranici. Napokon, takto to robili a robia Rakúšania už dlhšie – a pomerne úspešne. Migranti považujú rakúsky tranzit za rizikový a skúšajú iné trasy. Napríklad slovenskú.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami