Iba štyri dni v laviciach. Školy skúšajú nový program

TRSTENÁ/ZUBROHLAVA – Základné školy postupne zavádzajú nový Štátny vzdelávací program (ŠVP). Na Orave sú to hneď dve – v Zubrohlave a Trstenej. Zaujímalo nás, čo sa snaží nový program dosiahnuť a aká je reakcia u detí i učiteľov.

Ilustračná fotografia. Ilustračná fotografia Foto: TASR

„Od septembra sa začína od prvého ročníka postupne zavádzať ŠPV na 39 základných školách. Ten je súčasťou kurikulárnej reformy Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorá sa zameriava na naplnenie potrieb vzdelávania pre 21. storočie,“ upresnilo ministerstvo školstva.

Program sa zameriava na využívanie nových učebných metód a foriem výučby pre nový obsah vzdelávania. Cieľom je zároveň vytvoriť v školách podpornú a motivujúcu atmosféru, ktorá bude pre žiakov a študentov priaznivá. „Všetky základné školy začnú povinne učiť podľa nového ŠVP od školského roka 2026/2027, počnúc prvým ročníkom prvého cyklu,“ uvádza ministerstvo, ktoré má v pláne mapovať a zbierať zistenia, aby takúto zmenu dokázalo maximálne zefektívniť.

ŠVP by mal zároveň otvárať nové príležitosti pre školy, pričom dbá na potreby každého žiaka a žiačky. Zmenu vo vyučovacom procese argumentuje ministerstvo najmä zmenou doby a prostredia, v ktorom sa dnešné deti pohybujú. Medzi inými sa v rámci novej ŠVP rieši aj rola rodiča vo výchovno-vzdelávacom procese, či spolupráca s neformálnym vzdelávaním.

Deti sa majú získať základnú jazykovú, umeleckú, zdravotnú, spoločensko-vednú, informatickú, matematickú či prírodovednú gramotnosť. Celý dokument s názvom Štátny vzdelávací program pre základné vzdelávanie nájdete tu.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok