S petíciou za návrat detskej pohotovosti neuspeli. Na Orave berú problém do svojich rúk

NÁMESTOVO/TRSTENÁ – Petícia, v ktorej občania lobovali za zachovanie detskej ambulantnej pohotovosti v Námestove, neobstála. Napriek obrovskému množstvu podpisov sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo pohotovosť zrušiť. To však vytvára množstvo logistických aj administratívnych problémov, nehovoriac o komplikáciách pre pacientov.

oravska-poliklinika(2) Problém je viac komplexný, než sa zdá. V hre je ochrana detí. Foto: Oravská poliklinika Námestovo

Ambulancia pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast, ktorá sídli v Oravskej poliklinike Námestovo, bude od júla 2024 zrušená. Podľa poslanca Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igora Janckúlika podpísalo petíciu za jej zachovanie až 22 424 ľudí. Čo by sa niekomu mohlo javiť ako úsporné riešenie na pomoc zdravotníctvu v regióne však pustilo kaskádu problémov.

Detskí pacienti z okresu Námestovo by totiž po novom mali navštevovať APS pre deti a dorast v areáli Hornooravskej nemocnice s poliklinikou Trstená. Z niektorých dedín v okrese je do to Trstenej ďaleko, najmä ak si uvedomíme, že v život ohrozujúcich situáciách ide niekedy o sekundy.

Riešenie na stôl položil riaditeľ Hornooravskej nemocnice a primár gynekologického oddelenie MUDr. Marian Tholt, ktorý navrhol, že APS v Námestove ostane, avšak prejde pod správu trstenskej nemocnice, ako jej vysunuté pracovisko. Trstená by tak poskytla pomocnú ruku a ušetrila pacientom dlhé cestovanie za doktormi. Svoj návrh dôkladne argumentuje v rozhovore pre Žilinský Štandard.

„Pohotovosť v Námestove vyfiltrovala 90 percent pacientov, čo je 6-tisíc vyšetrených detí ročne,“ uviedol Marian Tholt. V skratke to znamená, že 6-tisíc detí ročne bolo dostatočne ošetrených v priestoroch ambulancie v Námestove a ich zdravotný stav si nevyžadoval návštevu nemocnice. Týmito číslami sa snaží poukázať na riziko, ktoré sa v regióne objavilo.

„Pokiaľ by sme túto ambulanciu zrušili úplne a všetky deti by prichádzali do nemocnice v Trstenej, pediatrické oddelenie by začalo kolabovať. Po čase by už doktori nezvládali takýto nápor mentálne ani fyzicky a posielali by pacientov do najbližšej nemocnice v Dolnom Kubíne, čo je 40 kilometrov odtiaľto,“ tvrdí so znepokojením.

MUDr. Marian Tholt (v strede) na tlačovej besede s poslancami ŽSK, kde priblížil svoj návrh na záchranu APS v Námestove: Foto: Igor Janckúlik/FB

Pre ilustráciu uvádzame príklad: Dieťa z Oravskej Polhory by sa škaredo zranilo pri večernej prechádzke. Obec v okrese Námestovo je od Hornooravskej nemocnice vzdialená 30 kilometrov. V prípade preťaženia kapacít, ku ktorému môže v takejto situácii dôjsť, by mohlo byť toto dieťa presmerované do Dolného Kubína, ktoré je ďalších 40 kilometrov cesty. Dieťa s rodičmi by tak precestovalo 70 kilometrov v snahe dočkať sa adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

V najbližšom období pristúpi vedenie Hornooravskej nemocnice k rokovaniu s lekármi, pričom cieľom bude stanoviť podmienky, za akých by APS v Námestove fungovala na personálnej úrovni. Dôležité bude nájsť kompromis v platových a pracovných podmienkach. Riaditeľ hornooravskej nemocnice však hovorí, že s platmi určite nepôjde pod priemer v slovenskom zdravotníctve.

Ďalším problémom, ktorý riaditeľ Hornooravskej nemocnice vidí, sú prevádzkové hodiny ambulancií. Po novom by sa totižto mali skrátiť z 22:00 na 20:00.

„O ôsmej večer býva v lete ešte slnko. Deti sa chodievajú hrať, vystrájajú vonku. Zranenia sa môžu objaviť aj o deviatej až desiatej večer. Budú deti s týmito zraneniami bežať po urgentných príjmoch? Myslím si, že by žiadneho lekára nezabilo ostať v službe do desiatej večer,“ povedal Tholt. „Navyše, poznám detských pacientov. Deti sa hanbia. Niečo sa im počas dňa stane, večer na nich doľahne bolesť či panika, a až vtedy sa zdôveria rodičom,“ dodal. Naznačuje tým, že nie každá návšteva pohotovosti musí byť špekuláciou zo strany rodičov či detí.

„Pohotovosti nám výrazne odľahčia aj v prípade epidémii, hnačiek či rôznych zápalových ochorení. Ambulantné pohotovosti jednoducho nemôžeme zrušiť,“ povedal s odhodlaním. Podľa jeho vlastných slov je medicína poslanie, ktoré si vyžaduje plné nasadenie 24 hodín denne.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok