Medvede loví fotoaparátom. Mám pred nimi rešpekt, hovorí fotograf

ŽILINA/LEDNICKÉ ROVNÉ – Učarovala mu príroda a spomedzi jej obyvateľov práve medveď hnedý. Zatiaľ čo sa aktuálne rieši téma výskytu medveďa a ľudia majú strach, fotograf Ľuboš Fojtík fotí a natáča medvede voľne žijúce v našich lesoch. Samozrejme, má pred nimi rešpekt a pri fotení je opatrný.

fbthdr Pred medveďmi má rešpekt, to ho od od cesty do lesa neodradí. Foto: Ľuboš Fojtík

„Príroda ma fascinovala už ako malého chlapca. Viedol ma k tomu môj otec, ktorý ju tiež zbožňuje,“ začína na úvod Ľuboš Fojtík. „Najprv som začal fotiť jelene, neskôr ma začali lákať medvede,“ dodáva. Čitateľom Štandardu sme už v minulosti priniesli video z dielne Ľuboša Fojtíka:

O vyhľadávaní medveďa v lese tvrdí, že ide o činnosť pre ľudí s poriadnou dávkou trpezlivosti. „Nájsť medveďa je obzvlášť náročné, nie to ho ešte natočiť. Sú to plaché zvieratá. Keď ich aj nájdem, často nestihnem včas zareagovať a medveď je už preč,“ tvrdí.

Najčastejšie „poľuje“ na Lúčanskej Fatre, ktorá má významné miesto v jeho srdci. Dobre to tam pozná, orientuje sa aj v pohyboch medveďa. „Vždy sa snažím riadiť podľa brlohu, stôp či trusu. Navštevujem lokality, kde človek takmer nechodí, pretože po väčšine času žijú medvede vysoko v horách. Moje cesty ma tak vždy stoja veľa energie, často musím šliapať po strmých kopcoch,“ dodáva s úsmevom. Medvede fotí už 5 rokov. Je to podľa neho 5 rokov strávených v lone prírody a pokoja.

Ľuboš Fojtík sa nevenuje iba foteniu medveďa. Podľa jeho slov ho fascinuje príroda. Foto: Ľuboš Fojtík

Zaujímalo nás, či sa sám vysoko v horách medveďov nebojí. „Často som sa s medveďom stretol aj na 15 metrov. Nikdy som sa necítil ani neocitol v ohrození, ale rešpekt pred nimi mám. To je predsa jasné, je to veľká šelma,“ približuje svoje pocity zo stretov.

Opýtali sme sa aj na to, čo si myslí o čoraz častejšom schádzaní medveďov do obcí. Za hlavný dôvod považuje výrub lesov, ktorý medveďom uberá z ich prirodzeného prostredia. O tom, prečo medvede čoraz častejšie vidieť v uliciach, či ako sa zachovať pri strete s nimi, sme vás už informovali v článku s vyjadreniami hovorcu Slovenskej poľovníckej komory, ktorý sa nachádza vyššie.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok