Vystreliť a zmeniť pozíciu. Samohybné húfnice Paladin trápia ruské delostrelectvo

Samohybné húfnice M109 A6 Paladin, ktoré Ukrajine dodali Spojené štáty americké, zohrali podľa frontových jednotiek veľkú úlohu v protiofenzíve na južnom fronte. Spolu s nemeckými tankami Leopard robia vrásky ruskému delostrelectvu.

Paladin Samohybná húfnica Paladin. Reprofoto: Twitter

Húfnice na kolesovom podvozku sú výrazne ľahšie a možno ich rýchlo presunúť do palebných pozícií, čo predstavuje nepríjemnú výzvu pre ruské delostrelectvo. Konštatuje to portál War Zone.

Príslušníci ukrajinskej 47. samostatnej mechanizovanej brigády, ktorá sa zúčastnila na najťažších bojoch v Záporožskej oblasti, tvrdia, že Paladiny spolu s darovanými tankami Leopard 2A6 pomohli ich jednotkám prelomiť ruské obranné línie.

Hoci má táto zbraň dostrel až 24 kilometrov, Ukrajinci ju používajú na vzdialenosť menšiu ako desať kilometrov. Vďaka schopnosti presne trafiť cieľ a zmeniť pozíciu skôr, ako Rusi stihnú opätovať paľbu, zohrali húfnice významnú úlohu pri oslobodzovaní Robotyne, strategického miesta dvadsať kilometrov od mesta Tokmak. Poskytli účinnú palebnú podporu útočným oddielom a v súčasnosti chránia cesty do dediny.

V rozhovore pre ukrajinskú spravodajskú stanicu United24 Media ukrajinskí vojaci priblížili, že z húfnic vystrelili denne 50 až 100 nábojov, pričom často používali kazetovú muníciu darovanú USA. „Keď pechota potrebuje pomoc, nie je priestor na šetrenie,“ uviedla agentúra.

O tejto taktike hovoril minulý týždeň na Telegrame aj poslanec ruskej Dumy Andrej Gurulev. „Majú veľa munície, snažia sa vypáliť úplne všetko.“ To zasa núti ruské jednotky „ustupovať hlbšie“, povedal Gurulev, ktorý nešpecifikoval žiadne lokality. „Nie ďaleko, ale na niektorých miestach sme stratili až desať kilometrov územia,“ dodal.

Leopardy sa medzitým používajú na podporu a krytie jednotiek postupujúcich na bojových vozidlách Bradley cez „najpokročilejšiu a najkomplexnejšiu ruskú vrstvenú obranu“. V porovnaní s tankami T-72 zo sovietskej éry, je nemecký Leopard rýchlejší, presnejší, má lepšie zameriavanie a lepšie chráni posádku.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok