Hanbím sa za Západ. To ticho je ohlušujúce

Azerbajdžan tvrdí, že v Karabachu ovládol desiatky arménskych pozícií Dievča objíma svoju príbuznú v kryte počas ostreľovania v Stepanakerte v separatistickom regióne Náhorného Karabachu 19. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Už mesiace horí na okraji Európy vojna. Nemyslím tú na Ukrajine, mám na mysli tú na Kaukaze. Hovoríte si, že kde? Áno, počuť o nej málo. Hoci už mnohí bijú na poplach a bývalý prokurátor Medzinárodného trestného súdu Luis Moreno Ocampo hovorí o genocíde.

Pri sledovaní európskych médií či vyhlásení popredných politikov sa však zdá, že táto vojna neexistuje. Keď sa vyostrí, bude pár článkov. Potom to opäť stíchne.

Kaukaz je nádherný. Každý kto ho navštívil, musel byť očarený. Tá krása je však v ostrom kontraste s utrpením tamojších ľudí. Kaukaz je na križovatke impérií (Turecko, Irán, Rusko) a vojna či hlad sú jeho pravidelnou súčasťou. Aj prvá genocída 20. storočia sa odohrala tu. Skoro dva milióny Arménov boli vyvraždené a celé arménske mestá a regióny ostali prázdne. To sa stalo pred viac ako 100 rokmi za mlčania Západu.

Dnes sa situácia opakuje. Vojna na Ukrajine je akosi bližšie. Na vojnu na Kaukaze, utrpenie civilistov v Náhornom Karabachu akosi nie je čas. A to aj napriek tomu, že poprední odborníci na medzinárodné právo hovoria už o genocíde.

Tu na západ od Dnepra je však ticho. Už dlhší čas je ticho. Karabach je po mesiacoch azerbajdžanskej blokády vyhladovaný a vysilený. Len v pondelok konečne pustili prvé kamióny s humanitárnou pomocou po dlhom čase a už o pár hodín ich vybombardovali.

A čo sa deje tu na Západe? Nič. Pár článkov. Nejakí Arméni v diaspóre telefonujú, prosia o pomoc pre svoj národ. Nič sa však nedeje. To ticho je ohlušujúce.

Ale predsa prišla jedna dobrá spáva z regiónu. Plynovod z azerbajdžanského Baku, ktorý stavia konzorcium pod vedením BP, bude hotový skôr, ako sa predpokladalo. Tak jeden krvavý plyn vymeníme za druhý…

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články