USA poskytnú Ukrajine rakety ATACMS vyzbrojené kazetovou muníciou, tvrdí Washington Post

Americký prezident Joe Biden údajne svojmu ukrajinskému kolegovi Volodymyrovi Zelenskému počas štvrtkového stretnutia v Bielom dome povedal, že USA dodajú Kyjevu niekoľko striel dlhého doletu. S odvolaním na štyri nemenované americké zdroje o tom informuje stanica NBC News. Denník The Washington Post neskôr napísal, že má ísť o strely ATACMS, uvádza TASR.

FeK09r_XEAIKWW9 Systém ATACMS v akcii. Foto: Twitter/Flash

Podľa zdrojov The Washington Post budú rakety ATACMS vyzbrojené kontroverznou kazetovou muníciou, namiesto verzie s jednou konvenčnou hlavicou. Nie je však bezprostredne jasné, kedy dodanie rakiet oficiálne oznámia.

Zelenskyj dlhodobo žiada USA o dodanie taktických striel ATACMS, ktoré dokážu zneškodniť cieľ vzdialený 300 kilometrov a môžu byť odpaľované z raketometov MLRS alebo HIMARS.

Podľa predstaviteľov amerického rezortu obrany však USA majú nazvyš iba málo rakiet ATACMS. Navyše niektorí americkí politici vyslovujú obavy, že tieto strely by mohli eskalovať konflikt na Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok schválil ďalšiu tranžu vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorú Pentagón ohodnotil na 325 miliónov dolárov. Taktické strely ATACMS však do tohto balíka zahrnuté neboli. Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vo štvrtok uviedol, že Spojené štáty tieto rakety Ukrajine zatiaľ nedodajú.

Vojenská pomoc obsahuje rakety protivzdušnej obrany, muníciu pre presné raketomety HIMARS, protitankové zbrane a delostrelecké náboje.

V balíku je tiež zahrnutá kazetová munícia kalibru 155 milimetrov, ktorej dodanie Ukrajine Washington prvýkrát schválil v júli tohto roka napriek obavám z ohrozenia civilistov. Biden vo štvrtok tiež oznámil, že prvé americké tanky typu M1 Abrams budú Ukrajine dodané v priebehu budúceho týždňa.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac