Vojaci a záchranári zasahujú na chate. Ľudia sa nemajú čoho báť

MALÁ FATRA – Na Chate pod Suchým prebieha od 25. až 28. septembra medzinárodné cvičenie ozbrojených síl, ktoré má za cieľ pripraviť ozbrojené zložky na boj s terorizmom. Bezpečnosť civilistov však nebude nijako ohrozená.

60-1364-22252_3596_2 Vojaci a záchranári zasahujú na chate. Ľudia sa nemajú čoho báť. Ilustračný záber. Foto: 5psu

Prevádzkovateľ chaty na svojej webovej stránke uvádza, že návštevníci a turisti sa nemajú čoho obávať. Ide o nácvik, pričom pohodlie ani bezpečnosť turistov a návštevníkov nebude nijako ohrozovaná. Zároveň však vyzýva k zvýšenej opatrnosti pri pohybe v chate a jej okolí. Cvičenie má totiž podľa dostupných informácií prebiehať aj v objekte.

„V dňoch 25. až 28. septembra 2023 (pondelok až štvrtok) bude v bezprostrednom okolí – aj v chate – prebiehať medzinárodné a medzirezortné cvičenie s protiteroristickým námetom, ktorého sa zúčastní 5. pluk špeciálneho určenia so zahraničnými partnermi, žilinský Pohotovostný policajný útvar a Horská záchranná služba Malá Fatra,“ uvádza na webovej stránke prevádzkovateľ chaty.

Spolupráci ozbrojených síl s Horskou záchrannou službou Malá Fatra predchádzal podpis špeciálnej dohody o spolupráci z 19. septembra. „Žilinskí špeciáli a horskí záchranári cvičili spolu aj v minulosti, no podpisom dohody nadobúda spolupráca inštitucionalizovanú podobu,“ uviedol po podpise veliteľ slovenských Síl pre špeciálne operácie Jaroslav Krám.

„V čase cvičenia môže dôjsť ku stretnutiu bezpečnostných zložiek a civilistov. Takéto stretnutie však nenaruší priebeh cvičenia a ani neohrozí bezpečnosť civilných osôb. Personál chaty by v prípade potreby jej parciálnu časť chvíľkovo uzavrel, okolie chaty ako aj prístupové chodníky sú navyše dôkladne označené. V čase cvičenia sa používa výlučne cvičná munícia,“ dodal pre Žilinský Štandard hovorca Síl pre špeciálne operácie Mário Pažický.

Zaujímalo nás, ako je situáciu vníma majiteľ chaty. „Chata normálne funguje, sú tu aj bezpečnostné zložky aj civilisti, chata vydáva jedlo, funguje sa normálne. Vo štvrtok, kedy celá akcia vyvrcholí, bude chata na nejaký čas vyprázdnená a pre verejnosť uzavretá. O bezpečie sa nikto nemusí báť, na mieste nie je prítomná žiadna munícia, ktorá by mohla niekomu ublížiť,“ povedal pre Žilinský Štandard majiteľ chaty.