Dobrá správa pre Bratislavčanov. Mesto spúšťa výstavbu nájomných bytov

BRATISLAVA – Po deviatich rokoch sa Bratislava pustila k výstavbe nájomného bytového domu, ktorý sa bude nachádzať na Muchovom námestí v Petržalke. Predpokladaná doba trvania stavebných prác je pritom naplánovaná na 19 mesiacov, približne do marca 2025.

gallery-2021-10-15-1634286581-1 Nový komplex nájomných domov na Muchovom námestí. Vizuál: Metro Bratislava.

Projekt výstavby nájomného bytového domu je rozdelený na dva stavebné objekty. Odhadované náklady avizovanej stavby spolufinancovanej z dotácie Ministerstva dopravy SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania predstavujú takmer 11 miliónov eur. „Počas prvej etapy výstavby nájomného bytového domu na Muchovom námestí má byť vybudovaný objekt osempodlažnej bytovky s úžitkovou plochou 5 030 m2, ktorý bude pozostávať z 52 klasických nájomných bytov a 51 náhradných nájomných bytov pre reštituentov s nasledovnou predpokladanou štruktúrou.

Nájomné bývanie (počet bytov spolu 52):

• byt 1 izb. (do 45 m2) – 22 bytov
• byt 2 izb. (do 60 m2) – 17 bytov
• byt 3 izb. (do 75 m2) – 11 bytov
• byt 4 izb. (do 80 m2) – 2 byty

Náhradné bývanie (počet bytov spolu 51):

• byt 1 izb. (do 45 m2) – 23 bytov
• byt 2 izb. (do 60 m2) – 20 bytov
• byt 3 izb. (do 75 m2) – 6 bytov
• byt 4 izb. (do 80 m2) – 2 byty

Bratislavskému Štandardu poskytol tieto informácie Peter Bubla z oddelenia komunikácie a marketingu Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Na základe vysokých cien na trhu nehnuteľností a zlej ekonomickej situácie obyvateľov, je záujem o mestské nájomné bývanie dlhodobo vysoký, a to nielen v Bratislave. „Pokiaľ ide o výšku nájomného, dnes výška nájomného v bytovom dome na Muchovom námestí ešte nie je určená, bude vyčíslená v súlade s platnými právnymi predpismi cenovej regulácie. Aktuálne je výška nájomného možná maximálne do výšky 5 percent z obstarávacej ceny na štvorcový meter,“ upresnil Bubla.

Plánované nájomné byty potešia najmä mladé rodiny. Vizuál: Metro Bratislava

Dostupné nájomné bývanie v hlavnom meste je pritom v porovnaní s okolitými zahraničnými mestami pod európskym priemerom. Kým v Bratislave tvorí kategória mestského bývania 0,2 percenta bytov, v susednej Viedni je to až 60 percent z celkového počtu bytov. „V súčasnosti má mesto rozpracované projekty na výstavbu zhruba 400 bytov. Cieľom magistrátu je mať do roku 2030 v správe zhruba 2 400 nájomných bytov. Najbližšie k začatiu ďalšej výstavby má bytový dom na Terchovskej ulici, kde postupujeme v povoľovaní. V úvodných fázach sú projekty na Žitavskej a na Janíkovom dvore,“ informuje webová stránka magistrátu Bratislavy.