Ak sa Fico dostane k moci, Hamran odíde sám a zamieri do civilu

Keď sa Robert Fico ujme moci, policajný prezident Štefan Hamran z funkcie odíde sám a nebude čakať na svoje odvolanie. „Tam, kde Fico začína, ja končím,“ povedal Hamran.

Odovzdávanie prvých áut pre policajtov financovaných z Plánu obnovy a odolnosti SR Na snímke prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: Dano Veselský/TASR

„Počkám si na výsledok rokovaní o zostavení novej vlády,“ skonštatoval Hamran pre Denník N. Ak dopadnú tak, že v koalícii bude aj Smer, policajný prezident odíde do civilu. „So Smerom nie sme kompatibilní,“ doplnil.

Trojnásobný premiér v nedeľu uviedol, že ak bude Smer vo vláde, okrem iného vymení vedenie policajného zboru. „Môže byť na čele policajného zboru Štefan Hamran, ktorý neprešiel výberovým konaním a bol kvôli nemu menený zákon?,“ pýtal sa Fico.

„My sme pripravení na výmenu ľudí,“ dodal Fico s tým, že vo svojich funkciách v OČTK nemôžu niektorí ľudia ostať. Poukázal na rôzne obvinenia a kauzy. „Nikto ich nebude zatvárať, to je vec OČTK,“ deklaroval.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok odovzdala Ficovi poverenie na zostavenie vlády. Politik dostal na zloženie nového kabinetu 14 dní.

Ak Fico pri hľadaní koaličných partnerov uspeje, podľa odhadov svoje sily spojí s SNS Andreja Danka a Hlasom Petra Pellegriniho, čo im zabezpečí tesnú parlamentnú väčšinu.

Pellegrini v nedeľu takisto povedal, že Hamran „si môže zbaliť veci“, pretože nový minister vnútra ho určite vymení.

(denník n, tod)