Solárne panely: Mesto chce šetriť energiu a peniaze

TRSTENÁ – Čoraz viac podnikov i rodinných domov zvažuje investíciu do obnoviteľných zdrojov. Ekologické otázky sa riešia aj v meste Trstená. Oslovili sme miestne spoločnosti, ktoré si pomaly osvojujú ekologickejšiu výrobu elektrickej energie.

IMG_20231005_172928_1 Spoločnosť osadila na strechu fotovoltaické články. Foto: David Markovič

Spoločnosť Elkond v Trstenej už v roku 2022 nainštalovala niekoľko solárnych panelov, ktoré produkujú elektrickú energiu zo slnečného žiarenia. „V súčasnosti nám solárna energia zabezpečuje 12 percent z celkovej spotrebovanej energie,“ tvrdí revízny technik Zoltán Kováč. Vedenie spoločnosti zvažuje investíciu do solárnych panelov aj pre svoju pobočku v Banskej Bystrici.

„Firma plánuje do budúcnosti ďalšie investície do obnoviteľných zdrojov. Chceme byť ekologickí, zároveň je to aj ekonomicky výhodné,“ dodáva obchodný riaditeľ Ján Krajčík.

Solárne panely sa objavili aj na streche známeho hotela Roháč v centre mesta. „Iba nedávno nám ich zapojili. Presné číselné údaje zatiaľ nevieme, ale očakávame, že to prinesie úsporu energie aj financií,“ vyjadril sa prevádzkar hotela Michal Zaťko.

Úspornejšie sa snaží fungovať aj mesto. Na svojich webových stránkach informuje obyvateľov o koncepciách rozvoja tepelného hospodárstva aj za pomoci obnoviteľných zdrojov. „Obnoviteľné zdroje energie, ktoré sú využiteľné v meste Trstená, sú hlavne slnečná energia, biomasa, nízko-potenciálna energia vzduchu, vody a zeme. Spojením týchto zdrojov a moderných kotlov na spaľovanie biomasy, solárnych a fotovoltických panelov a tepelných čerpadiel je možné v meste vytvoriť nízkoemisný energetický systém,“ uviedlo na stránke.