Americká Komisia pre cenné papiere sa správa príliš opatrne

V poslednom období sa Komisia pre cenné papiere a burzy USA (SEC) dostala do popredia diskusií týkajúcich sa vyvíjajúceho sa prostredia digitálnych aktív. Dve významné udalosti vyostrili postoj regulačného orgánu ku kryptomenám a súvisiacim finančným produktom.

Gary Gensler Gary Gensler. Foto: sec.gov

Komisia odložila svoje rozhodnutia o žiadostiach o spotové bitcoinové ETF od dvoch významných spoločností spravujúcich aktíva, Global X a Ark Investment Management Cathie Woodovej. Tieto rozhodnutia boli odložené dlho pred ich príslušnými termínmi, pričom spoločná žiadosť Ark a 21Shares mala byť podaná 11. novembra a termín pre Global X bol stanovený na 7. októbra. Komisia pre cenné papiere a burzy uviedla, že 10. január bude posledným dňom na odloženie žiadosti spoločnosti Ark.

V minulosti bola Komisia pre cenné papiere a burzy opatrná pri schvaľovaní produktov ETF s digitálnymi aktívami. Zatiaľ čo povoľuje ETF, ktoré sledujú termínové kontrakty na bitcoin, dôsledne blokovala firmy, aby spustili fondy, ktoré sledujú fyzický bitcoin. Od roku 2021 bolo zamietnutých viac ako 30 žiadostí o spotové bitcoinové fondy, pričom SEC sa odvolávala na obavy o bezpečnosť investorov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.