Žiaci si môžu počas Dňa župných škôl vybrať vysnívanú školu

BRATISLAVA – V bratislavskom obchodnom centre sa 13. októbra uskutoční inšpiratívne podujatie Deň župných škôl. Okrem prezentácie stredných škôl, ktoré sú zriadené Bratislavským samosprávnym krajom, čaká najmä nerozhodných žiakov základných škôl a ich rodičov možnosť klásť zvedavé otázky ohľadom štúdia.

52411011899-5c112efbe0-o-1536x1023 Študenti na Dni župných škôl. Foto: BSK.

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, ktorý je spôsobený dlhodobým nezáujmom mladých ľudí študovať odborné štúdia, núti relevantné inštitúcie riešiť tento problém rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je Deň župných škôl, ktorý je určený pre žiakov 8. a 9. ročníkov základných škôl, rodičov, pedagógov a pedagogických poradcov.

Cieľom podujatia je bližšie sa oboznámiť so strednými školami, zorientovať sa v ponuke a umožniť žiakom ľahšie si vybrať správnu školu, ktorá ich bude baviť. Počas dňa sa na jednom mieste stretnú všetky stredné odborné školy a gymnáziá v pôsobnosti BSK. Vybrať si môžete z 13 gymnázií (z nich 8 má aj bilingválne triedy), jednej športovej školy, 6 priemysloviek, z 12 technických odborných škôl, zo 4 obchodných a z 1 hotelovej akadémie, zo 7 odborných škôl zameraných na služby, z 5 umeleckých škôl, 2 zdravotníckych a 3 pedagogických škôl,“ informovali na webe kraja.

Záujem žiakov základných škôl o gymnáziá výrazne prevyšuje dostupné kapacity. Naopak, odborné školy musia okrem kvalitného vzdelávania ponúkať záujemcom aj pridanú hodnotu, akou môže byť moderná školská vybavenosť, športoviská zodpovedajúce dnešnej dobe, atraktívne výmenné pobyty, sociálne benefity, mimoškolské aktivity zamerané na šport alebo kultúru.

„Dopyt po absolventoch stredných odborných škôl je veľmi veľký, hoci záujem o štúdium tomu ešte donedávna nezodpovedal. Župa preto krok za krokom investuje do stredných škôl a premieňa ich na modernejšie a atraktívnejšie. Aj vďaka tomu záujem o stredné odborné školy kontinuálne rastie,“ poznamenal predseda BSK Juraj Droba.