Búria sa. V meste nechcú nové spaľovne

RUŽOMBEROK – Mestské zastupiteľstvo schválilo zmenu územného plánu mesta. Dôvodom bola nedostatočná regulácia v oblasti životného prostredia. V meste teda nemôžu budovať nové spaľovacie zariadenia. Radnica má ekologické ambície aj do budúcnosti.

55630446_364510887738961_2671217496287084544_n Ružomberok už nechce nové spaľovne. Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

Mestskí poslanci dali stopku novým zariadeniam na spaľovanie a spoluspaľovanie odpadov. Existujúce zariadenia sa môžu už len modernizovať či nahradiť. Dôvodom bol starý, viac ako 40-ročný kotol spoločnosti Mondi SCP na spaľovanie biomasy, ktorý nespĺňal prísne emisné limity Európskej únie.

Mesto urobilo zdravý krok smerom ku ekologickejšiemu prostrediu. „Hlavným dôvodom bol nejasný regulatív v územnom pláne, ktorý hovoril o tom, ako je možné vytvárať zariadenia na spaľovanie a spoluspaľovanie. Teraz sme úspešne tento regulatív v oblasti životného prostredia zmenili,“ povedal nám hovorca primátora mesta Vladimír Miškovčík.

Priblížil, aké kroky v oblasti ochrany životného prostredia už Ružomberok podnikol. „Vytvorili sme samostatnú komisiu pre ochranu životného prostredia. V meste máme monitorovacie stanice, ktoré sledujú pomer znečisťujúcich látok v ovzduší, naši občania majú k dispozícii Zelenú linku, na ktorej môžu nahlasovať pripomienky či adresovať podnety,“ objasnil.

Niektoré ambiciózne projekty však na mesto ešte len čakajú. „Máme pred sebou aj plány a výzvy, ktorých cieľom je reagovať na klimatické zmeny. Nejde iba o životné prostredie. Chceme v budúcnosti viac zelených striech a cyklotrás. Zaujímame sa aj o alternatívne spôsoby dopravy, v meste by sme chceli viac nabíjacích staníc pre elektromobily,“ dodal na záver Vladimír Miškovčík.