Ste pre komárov lákavejší? Môže za to pivo, ale aj cvičenie

Nikto nemá rád komáre, ktoré v príjemnom letnom počasí otravujú svojím štípaním. Niektorí ľudia sú skalopevne presvedčení, že komáre si na nich pochutnávajú častejšie než na ostatných. Dermatologička prezrádza, prečo je to tak.

mosquito-49141_1280 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

Komáre na človeka nenarazia náhodou. Podľa dermatologičky, ktorá na sociálnych sieťach vystupuje ako dermguru, sú komáre k ľuďom priťahované nie len telesným teplom, ale aj naším prirodzeným pachom. „Ľudia, ktorí pravidelne cvičia, bývajú častejšie uštipnutí komármi,“ hovorí. Ďalším faktorom, ktorý nás robí pre komáre lahodnejšími, je podľa výskumov pivo. Už jedno malé pivo môže spôsobiť, že si vás komáre začnú všímať.

Podľa jej slov sú pre komárie uštipnutie najviac vhodné miesta s vyšším výskytom kožných baktérií. Často to bývajú práve nohy či oblasť členkov. Môžu za to karboxylové kyseliny, ktoré sú pre komáre lákavé a ktoré sú zas produkované baktériami na ľudskej pokožke.

Výskumníci v časopise Current Biology zase zistili, že komáre láka ľudský pach s obsahom zmesi karboxylových kyselín a mastných sekrétov, ktoré hydratujú a chránia pokožku. Výskyt komárov je najčastejší práve pri stojatých vodách, v ktorých si komáre robia liahniská.

Ako sa teda pred komármi chrániť? Okrem klasických krémov dostupných v lekárňach vyzdvihujú odborníci eukalyptus, presnejšie chemickú látku eukalyptol. Tá je prítomná aj v šalvii.