V Malackách zrekonštruovali hlavnú svetelnú križovatku. V jednej veci je unikátna

MALACKY – Frekventovaná križovatka v Malackách prešla rozsiahlou rekonštrukciou a priniesla tak množstvo pozitívnych zmien. Všetci účastníci cestnej premávky sa totiž môžu tešiť z bezbariérovej križovatky s novou svetelnou signalizáciou, novými ostrovčekmi a širšími chodníkmi.

386643564_807205928078096_8683926666491951411_n Hlavná svetelná križovatka v Malackách v novom šate. Foto: Juraj Říha.

Hlavná svetelná križovatka je dôležitým uzlom, kde sa stretávajú štyri frekventované ulice. Touto križovatkou tiež prechádzajú vozidlá, ktoré sa potrebujú obojstranne dostať na diaľnicu D2. „Stavebné úpravy na križovatke si vyžiadala výstavba nosnej mestskej cyklotrasy Družstevná – Radlinského, ktorá tadiaľto prechádza. Okrem iného je križovatka bezbariérová, zmenilo sa dopravné značenie pre chodcov, modernizovala svetelná signalizácia, čiastočne sa upravili stredové ostrovčeky a socha sv. Františka Xaverského sa presunula na nové pešie námestie, ktoré sa nachádza v blízkosti hlavnej svetelnej križovatky,“ spresnila Bratislavskému Štandardu Ľubica Pilzová z Mestského úradu Malacky.

Najvýraznejšou zmenou je odstránenie výškových nerovností a pôvodných schodov, ktoré viedli k okolitým obchodom. Týmto spôsobom sa rozšíril chodník pre chodcov, čo prispieva k bezpečnosti a pohodliu pri prechádzaní križovatky. „Osobne ma teší, že sme odstránili výškové nerovnosti a vybúrali pôvodné schody k tunajším obchodom. Vymenili sa tiež asfaltové povrchy v jednej polovici križovatky a naďalej sa snažíme o to, aby v budúcom roku svoju cestu na Záhoráckej ulici kompletne zrekonštruoval aj štát prostredníctvom Slovenskej správy ciest,“ informoval na Facebooku primátor mesta Malaciek Juraj Říha.

Bezbariérovosť oceňujú najmä chodci a cyklisti. Foto: Juraj Říha.

Na budúci rok budú stavebné práce na cestných komunikáciách pokračovať aj v ostatných častiach mesta. V Malackách by sa mali vybudovať aj nové kruhové objazdy. „Priatelia, ak by sme chceli opäť diskutovať o kruhových objazdoch, pri súčasných intenzitách dopravy môžeme len snívať. Najskôr musíme odkloniť dopravu pred mestom a následne sa môžeme k tejto téme vrátiť. Preto by sme chceli stavebné práce budúci rok presunúť ku križovatke pri Lidli, ktorú plánujeme rozšíriť a spolu s ňou kompletne zrekonštruovať tiež Sasinkovu a Vajanského ulicu,“ dodal Říha.