Pacientom v Žiline svitá na lepšie časy. Nové zariadenie odhalí choroby rýchlejšie

ŽILINA – Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline získala vďaka nadačnému fondu nové zariadenie, ktoré bude nápomocné pri odhaľovaní a liečbe pľúcnych ochorení, ako aj onkologických ochorení priedušiek a pľúc. Ide o veľký skok vpred, z ktorého majú radosť nie len pacienti, ale aj lekári.

387833428_717305500441682_3954582095309859209_n Lekársky tím sa teraz musí so zariadením naučiť pracovať. Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou ZA

Do ambulantného centra pribudol nový endobronchiálny kryokauter. Názov bežným ľuďom nič nepovie, no toto zariadenie bude pomáhať s realizáciou zákroku zvaného kryobiopsia, ktorý pomáha odhaľovať pneumologické ochorenia rýchlejšie a efektívnejšie. Pri kryobiopsii ide o odber bioptických vzoriek pľúcnych nádorov novou metódou zmrazenia.

Pacienti s takýmito ochoreniami sa tak dočkajú lepšej liečby a nemusia sa báť, že by ju museli podstupovať viackrát. Lekárov a lekárky teraz čaká školenie, pri ktorom sa naučia stroj používať. Nemocnica na sociálnych sieťach dovtedy prosí pacientov o trpezlivosť.

Medzi hlavné benefity tohto prístroja patrí:

  • rýchlejšie uzdravenie pacienta po zákroku
  • odobraná vzorka je kvalitnejšia a poskytuje presnejšie výsledky
  • pacientovi stačí zákrok podstúpiť iba raz
  • rýchlejšia a kvalitnejšia diagnostika nádorového ochorenia môže zvýšiť šance na jej prekonanie