Známa jaskyňa konečne prístupná pre verejnosť

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Po takmer ročnej pauze môžu nielen turisti Žilinského kraja opäť navštíviť populárnu Demänovskú jaskyňu slobody. Tá je známa predovšetkým svojou krásou a jazierkami. Tentoraz nám krásu podzemia ukáže nové moderné osvietenie.

dem.jaskyna_slobody_kolaz2 Jaskyňa pôsobí tajuplne, no zároveň úchvatne. Foto: Kristína Bocková, ŠOP SR

Jaskyňa bola zatvorená z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie, v rámci ktorej prebiehali náročné technické práce. „V aktuálnej etape dokončili rekonštrukciu osvetlenia, kedy jaskyňa ožila novými modernými LED svietidlami. Svietidlá umiestnili aj na nové miesta a tak okrem úspory energie a výrazne nižšej produkcie tepla do jaskynného prostredia, ponúkajú nové svietidlá iný pohľad na známe priestory,“ povedal Peter Gažík zo Správy slovenských jaskýň.

Osvetlenie je rozdelené na zóny, ktoré svietia, iba keď tadiaľ prechádzajú nadšení návštevníci. O nepretržitý prísun svetla sa stará aj náhradný zdroj, ktorý má osvetľovať cestu v prípade výpadku.

Rekonštrukciu jaskyne realizovali prostredníctvom projektu „Realizácia programov starostlivosti o Národnú prírodnú pamiatku Demänovské jaskyne a národnú prírodnú pamiatku Zápoľná jaskyňa„, financovaného z prostriedkov Európskej únie z Operačného programu Kvalita životného prostredia, zameraného na zlepšenie stavu a minimalizáciu antropogénnych vplyvov na podzemné biotopy jaskýň.

Realizované aktivity prispejú k ochrane citlivých jaskynných biotopov a ich živých obyvateľov, napríklad netopierov. Výmenou osvetlenia, zvyšovaním bezpečnosti a inými aktivitami sa zároveň zvyšuje ochrana týchto vzácnych druhov a biotopov a zároveň zvyšuje povedomie návštevníkov o potrebe ich ochrany.