Vieme, o koľko porastú dôchodky od nového roka. Ponáhľajte sa, rezervácie pre žiadateľov o penzie sa závratne míňajú

Čakatelia zaslúženého oddychu sa dočkali. V piatok totiž Štatistický úrad SR zverejnil takzvanú dôchodcovskú infláciu, čo pre mnohých žiadateľov predznamenáva konečnú odpoveď na otázku, kedy sa oplatí požiadať o penziu.

pexels-shvets-production-7545281 Termín návštevy si môžete rezervovať v rezervačnom systéme Sociálnej poisťovne. Ilustračná foto: shvets production/ pexels.com

O tejto téme sme písali v septembri, keď na túto dilemu odpovedal exminister práce, analytik a lektor v oblasti sociálneho zabezpečenia Jozef Mihál, a to prostredníctvom svojej facebookovej stránky Daňové a odvodové tipy. Už vtedy však vysvetlil, že pri výpočte, v ktorom porovnal dvoch žiadateľov, vychádzal len z predpokladu, ako bude vyčíslený medziročný rast priemernej mzdy a už spomínaná dôchodcovská inflácia.

Dôchodcovská inflácia za prvých šesť mesiacov roka 2023 bola 14,5 percenta. No a po septembri je to podľa štatistikov 12,5 percenta. „Pri zvýšení dôchodkov priznaných v roku 2024 sa podľa zákona o sociálnom poistení použije vyššia hodnota, teda 14,5 percenta,“ odôvodňuje expert. Dôchodky sa teda k prvému dňu nastávajúceho roka zdvihnú o 3,6 percenta. Ide o penzie priznané pred rokom 2024, pričom toto zvýšenie sa určuje podľa vzorca:


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.