Vysviacka nového biskupa. Na Františka som veľmi hrdý, povedal jeho brat

ŽILINA – V sobotu 21. októbra prijme v Spišskej kapitule nový biskup František Trstenský vysviacku. Veriaci z diecézy sa na túto udalosť tešia. Jedna skupina ľudí však možno predsa len viac. Jeho rodina. Redakcii Žilinského Štandardu sa podarilo skontaktovať sa s jeho bratom Jánom, ktorý nám porozprával o novom biskupovi niečo navyše.

F_Trstensky-768x595_farar Farár František Trstenský sa čoskoro stane novým biskupom. FOTO: Spišská diecéza

Predpoklady na to, aby sa v budúcnosti stal duchovným hodnostárom, mal František Trstenský údajne už ako dieťa. „Jeho detstvo nasvedčovalo tomu, že sa môže raz stať biskupom. Ako 9-ročný slúžil vlastné sväté omše. Samozrejme, hral sa. Mal to ale rozdelené na liturgiu slova a liturgiu obety. Keď prečítal evanjelium, tak sám dával kázne a my sme ho tajne počúvali,“ opisuje biskupovo detstvo Ján Trstenský, ktorý je na brata veľmi hrdý.

Jeho vášeň k viere sa však v detstve neskončila. „Na gymnáziu sa intenzívne učil angličtinu, čo bolo v tom čase pomerne netradičné. Bol veľmi poctivý študent, písal si vlastné kartičky so slovami a dôkladne sa ich učil,“ povedal Ján. Podľa jeho slov boli za tým prezieravosť a bystrosť. František údajne vedel, že v budúcnosti chce čerpať informácie aj z iných zdrojov, nielen zo slovenských.

František Trstenský bol dobrý študent, ale aj vzorný miništrant. Teológiu študoval v Teologickom inštitúte v Spišskej Kapitule, ktorý bol v tom čase súčasťou Univerzity Komenského. „Veľmi veľa mu dali tie 4 roky vo Svätej zemi. Venoval sa hlavne biblickým štúdiám a archeológii,“ prezradil nám Ján.

František Trstenský sa narodil v trstenskej nemocnici, no detstvo strávil v Tvrdošíne, v časti Medvedzie. Oravčania sú naňho taktiež patrične hrdí, informovali sme o tom v našom predchádzajúcom článku. „Pre veriacich z Oravy sú pripravené autobusy, ktoré ich zoberú priamo ku Katedrále svätého Martina v Spišskej Kapitule. Viem o troch autobusoch. Jeden ide z Brezovice, druhý z Tvrdošína a tretí z Trstenej,“ upresnil Ján. „Ale čo viem, tak väčšina rodinných príslušníkov tam príde autami. Zároveň sa tam neskôr stretneme ako rodina pri pohostení. Bratranci, sesternice. Všetci,“ dodal na záver.

Už zajtra sa uskutoční vysviacka nového biskupa Františka Trstenského v Spišskej kapitule. Náš redaktor bude na mieste, aby vám sprostredkoval atmosféru tejto veľkej cirkevnej udalosti. Viac o vysviacke prezradíme v sobotu popoludní.