Už v piatok odhalia pamätník na počesť darcov orgánov aj lekárov. Prídu vzácni hostia

MARTIN – Pamätník pre darcov orgánov bude odhalený v rámci slávnostného aktu pri príležitosti 20. výročia darcovského a transplantačného programu v Univerzitnej nemocnici v Martine. V priestoroch Národného cintorína sa môže zísť aj široká verejnosť.

surgery-1822458_1280 ÚDZS hľadá lekárov na výkon prehliadok mŕtvych tiel v Prešovskom kraji. Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay

V piatok 20. októbra o 14:00 sa uskutoční slávnostné odhalenie pamätníka na počesť darcom, pacientom aj lekárom. „Bronzovú plastiku vytvoril umelecký sochár Milan Orság a zobrazuje srdce – spolovice anatomické, spolovice lyrické, ktoré podopiera trojica rúk. Táto trojica symbolizuje darcov, príjemcov a ruky lekárov,“ vyjadrili sa predstavitelia nemocnice na svojich sociálnych sieťach.

Realizáciu pamätníka financovalo Občianske združenie Darovaný život a Mesto Martin. Jeho odhalenie bude symbolom úcty a vďaky pre všetkých darcov orgánov. Na podujatí vystúpi primátor mesta Ján Danko, chýbať nebudú ani duchovní predstavitelia. Prítomný bude biskup žilinskej diecézy Tomáš Galis, ako aj biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Ján Hroboň. Celé podujatie sa uskutoční na Národnom cintoríne Martin.

Program. Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Na podujatie sa ľudia veľmi tešia. „Obdivuhodné. Vďaka mestu, vďaka nemocnici,“ napísala Libuša vďačný komentár.