Thunbergová štrajkuje na podporu Palestíny. Príspevok zmazala pre plyšovú chobotnicu a antisemitizmus

F83qfo3XYAABRoB Foto: Sociálna sieť X/Greta Thunberg

Pozornosť aktivistky Grety Thunbergovej tentoraz nepripadla len klimatickej téme. Na sociálnej sieti X zverejnila príspevok k vojne na Blízkom východe a vyjadrila podporu Palestíne. Neskôr príspevok stiahla a nahradila ho fotkou, na ktorej už chýbala plyšová chobotnica. Tá sa totiž podľa Grety dala interpretovať ako symbol antisemitizmu, čo si vôbec neuvedomila.

Aktivistka uverejnila na sociálnej sieti X príspevok venovaný izraelsko-palestínskym bojom. Na fotografii sa nachádzala spolu s ďalšími štrajkujúcimi členmi „kampane“.

Thunbergová drží ceduľu s nápisom „postavte sa na stranu Gazy“ a zvyšní aktivisti prezentujú heslá „Osloboďte Palestínu“, „Tento Žid stojí pri Palestíne“ a „Klimatická spravodlivosť teraz!“.

Foto: Sociálna sieť X/Greta Thunberg

Tento príspevok však nositeľka alternatívnej Nobelovej ceny po chvíli zmazala. „Dozvedela som sa, že plyšové zviera zobrazené v mojom predchádzajúcom príspevku sa dá interpretovať ako symbol antisemitizmu, čo som si vôbec neuvedomovala. Hračka na obrázku je nástroj, ktorý často používajú ľudia s autizmom na vyjadrenie svojich pocitov. Samozrejme, sme proti akejkoľvek diskriminácii a odsudzujeme antisemitizmus vo všetkých formách a podobách. O tom sa nediskutuje. Preto som posledný príspevok vymazala,“ vysvetlila svojim fanúšikom.

Vzápätí aktivistka publikovala príspevok s popisom „Dnes štrajkujeme zo solidarity s Palestínou a Gazou“, na ktorom sa už tento plyšák neobjavuje.

V príspevku pokračuje ďalej slovami o tom, že svet sa musí ozvať a vyzvať na okamžité prímerie, spravodlivosť a slobodu pre Palestínu a všetkých dotknutých civilistov.

Pribúda jej pokút a problémov s políciou

Dievčina sa tento týždeň dostala do pozornosti aj neželanou formou. Britská polícia ju v stredu obvinila z priestupku voči verejnému poriadku po tom, čo bola v utorok zadržaná v Londýne na proteste proti schôdzke lídrov energetických spoločností.

Švédska aktivistka bola obvinená z nedodržania podmienok upravujúcich konanie verejných zhromaždení. Následne bola prepustená na kauciu. Pred londýnsky súd, ktorý bude riešiť jej prípad, by mala predstúpiť 15. novembra.

Ešte pred svojím zadržaním Thunbergová kritizovala údajné dohody, ktoré za „zatvorenými dverami“ uzatvárajú politici s predstaviteľmi ropných a plynárenských spoločností. Londýnska polícia uviedla, že protestujúcich aktivistov vopred upozornila na to, že nesmie dôjsť k narušeniu verejného poriadku. Vyzývala demonštrantov, aby sa v rámci protestu presunuli z cesty na chodník.

V rovnaký deň jej švédsky súd za neuposlúchnutie policajného príkazu na júlovom klimatickom proteste v prístavnom meste Malmö udelil pokutu vo výške 475 eur. Thunbergová neuposlúchla príkaz polície 24. júla iba niekoľko hodín po tom, ako jej švédsky súd uložil pokutu vo výške 130 eur za to, že na obdobnom júnovom proteste taktiež nerešpektovala pokyny polície.

„Toto presne ukazuje chyby v našom systéme,“ skonštatovala Thunbergová po vynesení rozsudku. „Tí, ktorí sa snažia brániť ľudí, planétu a život sú tí, ktorí čelia týmto druhom právnych následkov. Tí, ktorí sú zodpovední za zmenu klímy, na druhej strane beztrestne ničia planétu,“ dodala.


Ďalšie články