Živého kapra pred Vianocami v Žiline nekúpite

ŽILINA – Mesto dalo ako prvé na Slovensku stopku predaju živých kaprov na vianočných trhoch. Žilinčania si tak už budú musieť kupovať tradičnú vianočnú pochúťku od súkromných osôb priamo z rybníka, prípadne zvoliť mrazenú alternatívu.

Predaj živých vianoèných kaprov v Petržalke Ilustračná fotka, predaj živých vianočných kaprov. Foto: TASR / Miroslav Košírer

V Žiline bude platiť od novembra 2023 zákaz predaja živých kaprov na vianočných trhoch. Obmedzenie zaviedli z dôvodu ochrany zvierat. Kapry totiž predávajú v malých nádobách, v ktorých nemajú dostatok priestoru a vzduchu. V dôsledku toho trpia stresom a môžu sa u nich vyskytnúť zdravotné problémy.

Zákaz predaja živých kaprov na žilinských vianočných trhoch vyvolal rozporuplné reakcie. Niektorí ľudia sú so zákazom spokojní, pretože považujú za dôležité chrániť zvieratá. Iní sú z novinky nešťastní, pretože kapor je pre nich tradičnou súčasťou vianočných sviatkov. „Neviem si predstaviť Vianoce bez kapra. Keď ho nekúpim u nás v Žiline, pôjdem do iného mesta. Jednoducho kapor na stole musí byť,“ povedal pre Žilinský Štandard obyvateľ Žiliny Pavol.

Žilina sa chce profilovať ako moderné a zvieratám priateľské mesto. Zákaz predaja živých kaprov je jedným z krokov v tejto snahe.