Cezhraničná spolupráca prináša ovocie. Mesto ťaží zo svojej pozície pri hraniciach

TVRDOŠÍN – Tvrdošín naplno využíva svoj potenciál mesta, ktoré sa nachádza pri hraniciach. Okrem turizmu sa snaží rozvíjať aj cezhraničnú spoluprácu, vďaka ktorej vznikajú prínosné spoločné projekty. Dobré vzťahy budú zrejme užitočné aj v budúcnosti.

Tvrdošín/Poľsko Ilustračný obrázok. Foto: David Markovič/TASR - Adriána Hudecová

Mesto má dlhodobú a úspešnú históriu spolupráce s poľskou Gminou Kościelisko, ktorá sa nachádza taktiež pri hraniciach. Vďaka spoločne realizovaným projektom sa Tvrdošínu podarilo zrekonštruovať hotel Limba, ktorý dlhodobo v minulosti chátral. Spolupráca priniesla tiež výstavbu cyklotrás Oravice-Medvedzie, či výstavbu drevených mostov a mnohé iné.

Dokopy išlo o projekty s hodnotou takmer 6 miliónov eur. Práve preto podpísali zástupcovia samospráv dohodu o ďalšej spolupráci pre programovacie obdobie 2023 až 2030. Hlavným cieľom je rozvíjať dobré vzťahy, turizmus, vzájomné poznávanie kultúrneho dedičstva a prírody. Spolupráca sa riadi strategickým dokumentom rezortu investícií s názvom Program cezhraničnej spolupráce Interreg 2021 až 2027 Poľsko-Slovensko. V rámci tohto dokumentu sa snažia regióny na oboch stranách splniť výzvy, ako sú prepojenejšie, bezpečné, ekologické a atraktívnejšie pohraničie. To sa deje napríklad rozširovaním spomínaných cyklotrás vedúcich cez hranice.

Mesto Tvrdošín najnovšie požiadalo o poskytnutie finančných prostriedkov z eurofondov na ďalšie rozšírenie cyklotrás vo výške 1,6 milióna eur. Projekt by mal nadviazať na existujúcu cyklotrasu v Oraviciach, prejsť územím TANAP-u priamo na hraničný bod s Poľskom, odkiaľ sa turisti môžu dostať do Witovskej doliny. To, či mesto príspevok dostane, sa ukáže až po hodnotení projektov v roku 2024.

Na spoluprácu sme sa opýtali aj primátora mesta Ivana Šaška. „Spolupráca je tam veľmi dobrá, hoci treba brať do úvahy, že posledné roky k nám neboli veľmi štedré,“ povedal pre Žilinský Štandard, pričom narážal na takmer 2 roky pandemických opatrení. „Aj na poľskej strane sa vďaka spolupráci zrealizovali viaceré projekty. Keď sme nemali možnosti vytvárať nové, dokončovali sme tie existujúce. Verím, že spolupráca bude naďalej skvelá a prínosná pre obe strany,“ dodal primátor.

Naznačuje tak, že vo výhľade sú aj nové projekty. Všetko však záleží od vzájomnej iniciatívy oboch strán na štátnej aj regionálnej úrovni.