Hasiči bojovali s vetrom. Na Kysuciach odtrhlo strechu, na Orave padali stromy

DOLNÝ KUBÍN – Silný vietor zasiahol celé Slovensko, nevynechal ani Žilinský kraj. Príroda si vyžiadala svoju daň v podobe popadaných stromov a zničeného majetku. Slovenský hydrometeorologický úrad (SHMÚ) vydal pre niektoré oblasti nášho kraja na piatok 3. novembra výstrahy 1. stupňa.

4-5ae09dc474d40807421b3ffd43955dd97cd0f17b Ilustračný obrázok. Foto: Facebook

Podľa SHMÚ by mala trvať kritická situácia v okrese Námestovo, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš aj v sobotu. Výstrahy pred silným vetrom netreba podceňovať. Svoje o tom vedia aj hasiči z Dolného Kubína, Martina, Žilina a Čadce, ktorí museli pre silný vietor zasahovať celkovo 21-krát, z toho 4 razy v Žiline, po 3-krát v Martin a Dolnom Kubíne a 6 prípadov riešili v Čadci.

„Členovia Dobrovoľných hasičských zborov zo štyroch obcí zasahovali v piatich prípadoch,“ dodala pre Žilinský Štandard hovorkyňa KR HaZZ v Žiline Mária Pohnanková Zahatlanová. Podľa jej slov museli hasiči odstraňovať hlavne spadnuté stromy, ktoré blokovali cesty a koľajnice. V jednom prípade sa strom zvalil na rekreačnú chatu a spôsobil jej majiteľom značné škody.

Mestami lietali aj neupevnené plechové búdy. Najkritickejšia situácia bola podľa hovorkyne hasičov v Čadci, kde museli hasiči riešiť odtrhnutú strechu. Vietor tak v priebehu necelých dvoch dní zamestnal 60 profesionálnych hasičov s 19 kusmi techniky. Prítomní boli aj 15 dobrovoľníci so 6 kusmi techniky.